Abelia

Innhold

Fra vondt til verre

Nyhet, Politisk sak

Publisert

#205

Den økonomiske situasjonen til norske bedrifter går fra vondt til verre. Antall permitteringer øker, etterspørselen synker, og stadig flere står i en likviditetskrise.  Det viser ferske tall fra NHOs store bedriftsundersøkelse.

- Den økonomiske situasjonen er alvorlig for hele næringslivet, og undersøkelsen bekrefter at også mange kunnskaps- og teknologibedrifter står i en prekær situasjon. Norske myndigheter har iverksatt mange gode tiltak de siste dagene, men tallene viser at mye mer må gjøres for at vi skal komme oss gjennom den økonomiske krisen, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia. 

Her er hovedfunn for kunnskaps- og teknologibedriftene:

  • 80%  har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. (Opp fra 65% forrige måling 13.mars)
  • 37% har gjennomført permitteringer (14%)
  • 25% har likviditetsproblemer og mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid (nytt spørsmål). 
  • 49% opplever forsinkelser eller kanselleringer av leveranser fra sine leverandører (45%)
  • 53% har problemer med å levere egne varer og tjenester (48%)

- Regjeringen og Stortinget skal ha honnør for å ha kommet med mange gode tiltak de siste dagene, men når utviklingen går så fort er det åpenbart at bedriftene trenger mer hjelp. Vi er særlig opptatt av at lånetiltakene som ble presentert tidligere i dag innrettes slik at de treffer oppstartsbedrifter og grundere, sier Søreide. 

- Kunnskaps- og teknologibedriftene er avgjørende for Norges innovasjonsevne og konkurransekraft, og dagens undersøkelse viser at vi har en stor viktig jobb foran oss for å sikre deres fremtid, sier Søreide. 

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: