– Vi må rydde opp i skattepolitikken

En mann og en dame på en scene.

Alfred Bjørlo fra Venstre var i godt humør på scenen sammen med leder for teknologipolitikk i Abelia Ingvild von Krogh Strand. Foto: Abelia

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo er klar i sin melding foran publikummet på Startup Extreme i Hemsedal. Abelia arrangerte panelsamtalen «Politics shaping the future of Norway» på Stavkroa.

En dame snakker på en scene.

Ingvild von Krogh Strand, leder for teknologipolitikk i Abelia. Foto: Abelia

Deltagerne hadde knapt satt seg før man løftet frem skatte- og avgiftstrykket som en hindring for norske startups og norsk omstillingsevne. Budskapet fra alle var at totaltrykket med Exit-skatt, formueskatt, økt arbeidsgiveravgift og andre skatter var for stort. 

Fikk applaus 

– Vi må rydde opp i skattepolitikken, sa Venstre-politiker Bjørlo til applaus fra de fremmøtte. 

Samtidig slo han fast at om ti år skal teknologinæringslivet være blant de tre store sektorene i norsk næringsliv.

Han mente også at man måtte sikre at alle barn som går ut av skolen har hatt opplæring i entreprenørskap og fått smake på praktiske utfordringer med å drive forretningsvirksomhet.

Hva med hjemmemarkedet? 

Ida Susanna Fattah delte historier fra startup-kolleger som møtte døren hos deres viktigste kunde: offentlig sektor. Det at prosjekt ble regnet som «risiko-prosjekt» bare fordi de omhandlet helse, mener hun er hårreisende. Fattah fikk umiddelbart støtte fra resten av panelet.  

For hvordan skal man nå ut med eksport i helsesektoren om man ikke får testet og innovert på hjemmebane? Helsenæringen ble tidligere i år lansert som en ny nasjonale eksportsatsing under «Hele Norge eksporterer» av regjeringen.

– Vi har fortutsetningene 

Gründer Merete Nygaard fikk spørsmål om Norge kunne bli verdens beste land å være gründer og drive bedrift i. Hun tok seg to sekunders betenkningstid før hun svarte litt nølende «ja», til litt latter fra de som ikke trodde hun var overbevisende før hun kontret:  

– Vi har forutsetningene, men det må skje store endringer.

En dame snakker på en scene.

Alfred Bjørlo med Merete Nygaard (CEO/gründer i Lexolve). Foto: Abelia

Kompetansekonkurranse 
 
Laura Foster, fra Abelias britiske søsterorganisasjon tech UK, var også på plass og fortalte om ulikheter og likheter mellom Norge og Storbritannia. En fellesnevner mellom de to landene var, ifølge Foster, behovet for kompetanse. 
 
Dette ble en samtalebro til hindre og mangel på insentiver for å hente kompetanse. For norske bedrifter kjemper ikke lengre bare mellom seg selv om kompetanse - men hele verden.

Panelsamtalen, som gikk for nesten fullsatte benker og stående til utgangsdøra på Stavkroa, ble avsluttet med en tydelig beskjed om at Abelia ikke bare heier på norske startups – vi hjelper dem. Les mer om vårt gründertilbud.