Abelia

Innhold

Læringslivet

Bilde av barn med forstørrelsesglass.

Livslang læring vil si at du aldri blir ferdig utlært, selv når du er ferdig med utdanningen din.

Ny teknologi endrer forutsetningene for verdiskaping og fordeling. Både for den enkelte, for bedriftene og for samfunnet som helhet må dette møtes med investeringer i kompetanse. Vi må ha verdens beste skole, globalt ledende utdannings- og forskningsmiljøer og incentiver for etter- og videreutdanning.

Det er allerede for få teknologer i Norge, og gapet mellom tilbud og etterspørsel på IKT-kompetanse øker. Løsningen er flere studieplasser for teknologifag og en satsing på digitale ferdigheter i hele utdanningsløpet.

Tiltak:

 • Koding må bli obligatorisk i skolen, og innføres fortløpende fra førsteklasse.
 • 5000 nye studieplasser innen teknologi, realfag og IKT.
 • Økte bevilgninger til IKT-forskning og doktorgrader innen IKT.
 • Sørge for en Kvalitetsreform som inkluderer et høyt faglig nivå, studentaktive læringsmetoder med tilhørende oppfølging, og et aktivt samarbeid med arbeids- og næringsliv som sikrer relevans i utdanningsprogrammene.
 • Styrke skapende (kreative) og praktiske fag (praktisk-estetiske fag) i utdanningen.
 • Kapitaltilskudd inkluderes i finansieringsgrunnlaget slik at friskolene får dekket husleiekostnadene. Friskoler gis rett til momsfradrag på husleiekostnader på lik linje med offentlige skoler.
 • Bærekraftig finansiering av fagskoleutdanning basert på et dokumentert kostnadsgrunnlag som sikrer alle fagskolestudenter lik rett til utdanning.
 • Etablere en finansieringsordning som stimulerer til kvalitet i barnehagen.
 1. Nyhet, Kommentar, Teknologi og digitalisering, Forskning, Innovasjon, Utdanning, Arbeidsliv Omstillingsbarometeret 2020

  Norges omstillingsevne er svekket

  Norge går tilbake på flere sentrale områder for omstilling, og er svekket på spissutdanning, breddeutdanning og spisskompetanse innen teknologi og digitalisering.

 2. Nyhet, Politisk sak, Utdanning

  Viktig innreiselettelse for internasjonale skoler

  Regjeringen gjør endringer i innreiserestriksjonene knyttet til covid-19, Det innebærer at det åpnes for innreise for utlendinger utenfor EØS-området med arbeidstillatelse og utenlandske studenter som skal studere i Norge.

 3. Nyhet, Utdanning, Arbeidsliv

  Universitetene og arbeidslivsrelevans

  I Aftenposten 16. juni viser rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, til at nesten alle arbeidsgivere er fornøyde med kompetansen til folk de allerede har ansatt. Det er fint, men problemet ligger i kompetansen bedriftene ikke får tak i.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: