Utdanningen må tilpasses kompetansebehovet i arbeidsmarkedet. Denne tilpasningen må utvikles og sikres i et samspill mellom utdanningsinstitusjonene og arbeidslivet, og den må være tydelig både i utdanningenes innhold, i læreprosessen og i læringsutbyttet.
I fagskoleutdanningene er dette regelen og en forutsetning for tilbudene kan bli godkjent. Men også private høyskoler som BI, Høyskolen Kristiania og Westerdals har lang erfaring i å samarbeide med arbeids- og næringslivet i utvikling og gjennomføring av sine studieprogrammer. Høyskole- og universitetsutdanninger innen teknologi har også en godt utviklet kultur for å samarbeide med næringsliv og næringslivsklynger.
Den nære relasjonen og dermed arbeidslivsrelevansen kan styrkes på flere måter.
En viktig del av fagskolenes og høyskolenes kvalitetsarbeid er å sørge for å være i de rette faglige nettverk og partnerskap med arbeidslivet, lokalt/regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Arbeidslivet kan også bli tydelige bestillere og brukere av fagskole- og høyskolekompetanse. Virksomheter bør:
Samspillet mellom fagskolen, høyskolen og virksomhetene kan benytte både skolen og arbeidslivet som læringsarena.
Over 95% av de som tar en fagskole-, høyskole- eller universitetsutdanning har som mål å få seg en jobb og bidra til verdiskapingen i arbeids- og næringslivet. Abelia arbeider derfor for å styrke arbeidslivsrelevansen i all norsk utdanning.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?