Abelia

Innhold

Uforståelig nedskalering av romvirksomheten

Nyhet, Forskning, Innovasjon

Publisert

Astronaut i rommet.

Astronaut utenfor den internasjonale romstasjonen.

- Vi har vanskelig for å forstå av regjeringen vil nedskalere mulighetene norske virksomheter har til å delta i internasjonalt romsamarbeid.

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. I forslag til statsbudsjett som ble lagt frem i går ligger det et kutt på 75 prosent i satsingen på de frivillige programmene hos European Space Agency (ESA). Samtidig kuttes nasjonale følgemidler med 40 prosent.

- Dersom forslaget blir vedtatt, vil dette få store negative konsekvenser for norsk romnæring. Abelia vil i våre høringsinnspill be Stortinget reversere kuttet, sier Haugli.

Han påpeker at romindustrien er en stor og raskt voksende internasjonal industri der norske bedrifter hevder seg godt.

- Norsk romfartsbransje omsetter for mer enn sju milliarder hvert år. Samtidig skapes det arbeidsplasser, nye bedrifter, samt kunnskap og teknologi som selges i et globalt marked, sier Haugli.

- I en situasjon der Norge har stort behov for flere eksportnæringer, bør vi utnytte mulighetene Norge har til å utvikle en verdensledende posisjon på dette området. Med dette bakteppet, har vi vanskelig for å forstå at regjeringen vil nedskalere de mulighetene norske virksomheter har til å delta i internasjonalt romsamarbeid.

Også administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter ser dystert på situasjonen.

- Følgene for norsk romindustri av kutt i ESA-midlene vil være svært, svært negative. For oss ser dette ut som et budsjettmessig arbeidsuhell, sier han.

Medlemskapet i ESA står sentralt i den norske satsingen på romvirksomhet, og da spesielt satsingen på de frivillige programmene som er næringsrettede. Det er også i disse frivillige programmene at Norge henter tilbake ESA-investeringene.

Land som Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, Spania, Belgia, Sveits, Sverige, Nederland og Luxemburg, prioriterer romsatsingen selv i tøffe økonomiske tider.

Andersen mener regjeringens kutt medfører at norsk romindustri vil slite tungt for å opprettholde konkurransekraften i et internasjonalt marked der konkurrentene bruker ESA-programmene som utviklingsverktøy.

Les også: Slår bena under norsk romsatsing

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: