Abelia

Innhold

Enormt potensial i norsk helsenæring

Nyhet, Helse

Publisert

Monica Mæland, Kristin Skogen Lund.

Monica Mæland mottar den første rapporten for en samlet helsenæring fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Ordstyrer Karita Bekkemellem med ryggen til. Foto: Espen Snipstad, LMI.

- Helsenæringen er et helt sentralt svar på omstillingsbehovet i norsk økonomi. Med svært høyt forskningsbidrag og stor eksportandel har den et enormt potensial, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Norsk helseindustri er svært internasjonalt orientert og sterkt preget av forskning og utvikling. Nå foreligger for første gang en utredning over næringen i hele sin bredde. Rapporten dokumenterer at helsenæringen er en næring med store vekstmuligheter. Bare i fjor hadde næringen en vekst på 11 prosent.

Rapporten er utarbeidet av Menon Economics og ble overrakt politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet på et frokostseminar fredag. De samarbeidende aktørene bak initiativet er NHO, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, Abelia, Inven2, Oslo Medtech, Legemiddelindustrien (LMI), Oslo Cancer Cluster, Norwegian Smart Care Cluster, NORIN og Nansen Neuroscience Network.

- Norge står midt oppe i en omstilling. Det er stort behov for arbeidsplasser og eksportinntekter. Her har helsenæringen en viktig plass, sier NHOs adm. direktør Kristin Skogen Lund.

Milliardpotensial

Abelia-sjef Håkon Haugli er tydelig på at helseområdet står ved et tydelig veiskille. Kombinasjonen av et svært godt helsevesen og flere ledende næringsmiljøer gjør at Norge nå har unike muligheter til å dyrke frem en næring i verdenstoppen. 

Haugli peker på at rapporten underbygger nettopp dette.  

- Oslo Medtech , Oslo Cancer Cluster og Norwegian Smart Care-cluster er sammen med store bedrifter som Siemens, Evry, Telenor og DNV GL ledende miljøer som kan være motorer i å skape nye arbeidsplasser og i fornyelsen av det norske helsevesenet. Den nye rapporten viser at næringen allerede i dag skaper enorm verdi for Norge, og at næringsminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie i fellesskap må legge til rette for at de nye helseaktørene lykkes både i Norge og i utlandet, sier Haugli. 

Rapporten viser blant annet at:

  • Helseindustrien, med produksjon og utvikling, er svært internasjonal. Den eksporterte for 20 milliarder i 2015. 8 av 10 bedrifter har internasjonale ambisjoner – og én av tre vil bli verdensledende innenfor eget marked. Selv bittesmå oppstartsbedrifter har eksportinntekter.
  • Næringen preges av høy FoU-innsats – over 2,5 milliarder kroner i 2015. Helse dominerer FoU-aktiviteten i Norge.
  • Tilgang på kapital er den største flaskehalsen mot utvikling.
  • I tillegg til verdiskaping gir helsenæringen opplagte samfunnsøkonomiske gevinster.

Abelia-sjefen peker på at den næringen vi nå ser vokse frem vil bidra til overgangen til morgendagens helsetilbud.

- Fremtidens helseløsninger vil bygges på teknologi og bruk av helsedata. Det gir store muligheter for helsetjenestene og for at næringsaktører kan bidra, men krever strukturelle endringer og vilje til åpenhet og samspill. Alle er enige om resepten, nå må pasienten ta medisinen, sier Håkon Haugli.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund fremhever at NHO og samarbeidspartnerne vil arbeide aktivt for å fjerne barrierene som næringen møter.

Det kan være knyttet til offentlige virkemidler, bevilgninger, regelverk, infrastruktur, offentlige anskaffelser og så videre.

- Det er vår rolle og klare ambisjon å være et talerør overfor offentlige myndigheter for hele helsenæringen, sier Skogen Lund.

Les rapporten her
Menons presentasjon av rapporten

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: