Etterlyser digitale ledere

Portrettfoto av Haugli

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Foto: Esben Johansen.

– Digitalisering feiler ikke på grunn av teknologien, men manglende teknologisk forståelse hos ledere.

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Fredag 8. juni åpner han årskonferansen Abelia Open som i år handler om fremtidens ledelse, og hvordan ledelse endrer seg som følge av teknologisk utvikling.

Blant bidragsyterne på konferansen er finansminister Siv Jensen, konsernsjef Sigve Brekke i Telenor, konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF og professor Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo.

Les også: Disse møter du på Abelia Open

Abelias Omstillingsbarometer viser at norske forbrukere er i verdenstoppen i bruk av teknologi, næringslivet henger noe etter, mens det offentlige har vært langt bak. Offentlig digitalisering ser ut til å ta seg noe opp, men vi ligger fortsatt langt bak land vi bør sammenligne oss med, sier Haugli.

Mangler IKT-kompetanse

– Mye av dette handler om mangel på digitale ledere – både i offentlig og privat sektor. I en undersøkelse fra Boston Consulting Group (BCG) svarer 74 prosent av norske styremedlemmer og toppledere at digitalisering i høy grad kommer til å påvirke deres virksomhet betydelig fremover. Men det er bare i underkant av 40 prosent av dem som har definert digitale strategier, sier Haugli.

Les også: Behov for mer digitale styrerom

Han forteller at de tilsvarende tallene for Sverige er 90 og 75 prosent.

– Svenskene har et mer realistisk syn på hvor mye digitaliseringen vil påvirke alle bransjer de neste årene. Tallene viser også at svenske ledere og styremedlemmer er mer digitale, sier Haugli.

Samme tendens er tydelig i undersøkelsen IT i praksis (2017), som viser at det er et stort etterslep på IT-kompetanse blant mellomledere i offentlig sektor.

Vinneren tar alt

Selv om de neste årene vil preges sterkt av digitalisering, er det også andre utfordringer for fremtidens ledere.

– De neste fem årene vil spesielt tre trender være viktige: Demokratisk resesjon, digitaliseringens andre bølge, og at vinneren tar alt, sier partner og gründer Camilla AC Tepfers i rådgivnings- og analyseselskapet inFuture.

Les mer: Mindre demokrati - mer digitalisering

På Abelia Open vil hun ikke minst fortelle mer om hvordan plattformselskapene inntar stadig flere sektorer, og hvordan norske ledere må håndtere at det er relativt få som står igjen som vinnere.

– Det finnes 175 plattformselskaper som har en markedsverdi på én milliard dollar eller mer. 70 prosent av disse kommer fra USA, 22 prosent kommer fra Asia. Kun fire prosent kommer fra Europa, sier Tepfers.

Nye generasjoner

Til Abelia Open kommer også Elise By Olsen (18) som begynte å blogge i en alder av åtte år, og ble internasjonalt kjent som redaktør for ungdomskulturmagasinet Recens Paper da hun var 13. Olsen ble nominert til kåringen "Verdens yngste magasinredaktør", men var – ironisk nok – for ung til å få den. Hun representerer en ny generasjon ledere som vil jobbe stadig mer fritt.

Les også: Ledere uten grenser

– Vi kommer til å jobbe mer kollektivt og mer fleksibelt. Man kan praktisk talt være basert hvor som helst i verden, men likevel jobbe sammen. Når man kan jobbe hvor som helst med internett, åpner det for nye arbeidsmetoder og dynamikk, sier By Olsen.

Lurer du på noe? Kontakt oss!

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt