Abelia

Innhold

Pensjonsordning skaper trøbbel for idretten

Illustrasjonsbilde - kronestykker

Illustrasjonsfoto: Øystein Litleskare

Forslaget om pensjon fra første krone vil skape store økonomiske og administrative utfordringer for idretten.

I oktober skal Stortinget behandle et representantforslag fra Arbeiderpartiet og SV om pensjon fra første krone i privat sektor. Dette vil få betydning for de aller fleste av Abelias medlemsbedrifter, men aller mest for idretten. Forslaget innebærer å gi medlemskap i pensjonsordning for lavere stillingsandeler enn 20 prosent, for arbeidstakere under 20 år, og i arbeidsforhold som varer kortere enn 12 måneder.

– Abelia ønsker ikke at arbeidstakere skal ha en dårlig pensjonsopptjening, men forslaget fra Arbeiderpartiet og SV vil ramme idretten unødvendig hardt. Vi er derfor mot forslaget, sier direktør for arbeidsrett i Abelia, Birgit Abrahamsen.

Økt administrasjon

Som NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter organiserer Abelia også ideelle organisasjoner og idretten. Abrahamsen forteller at de foreslåtte endringene vil få store økonomiske konsekvenser for nettopp disse organisasjonene.

– Det gjelder ikke bare i økte pensjonskostnader, men også i form av behov for økte ressurser for å håndtere forpliktelsene, sier hun.

Mange idrettslag har en rekke yngre trenere ansatt på timesbasis. For et fleridrettslag som Oppegård IL er det snakk om rundt 100 personer. Noen jobber kun 5-6 timer per år, og mottar en samlet årslønn på under 1000 kroner.

– Da sier det seg selv at den foreslåtte endringen vil fordre en økning av administrative ressurser, noe mange idrettslag har knapphet på fra før. Gevinsten i pensjon for den enkelte blir også helt minimal når den skal utbetales om 50-60 år, sier Abrahamsen.

Komplisert for idrettslagene

Hun forteller at Abelia har vært i kontakt med en rekke idrettslag som bekrefter at dette er situasjonen også hos dem.

– Idretten generelt er dugnadsbasert med mange ansatte på svært begrensede avtaler, hovedsakelig trenere og dommere. Administrative ressurser er av økonomiske årsaker som regel holdt til et minimum. En lovendring vil gjøre det svært komplisert for idrettslagene. De fleste har ikke ressurser til å utvide administrasjonen, og vil heller ikke ha økonomi til å øke pensjonsforpliktelsene, sier Abrahamsen.

Hun legger vekt på at pensjon er en del av det totale lønnstilbudet, og at lovendringen om pensjon fra første krone vil treffe om lag 75 prosent av Abelias medlemsbedrifter

– Dersom pensjonskostnadene økes, vil dette mest sannsynlig få konsekvenser for lønnen til alle ansatte gjennom lavere lønnsregulering ved kommende lønnsoppgjør. Dette vil også gjelde for øvrige medlemsbedrifter i Abelia, siden 75 prosent av våre medlemmer vil treffes av forslaget. Vinninga vil med andre ord gå opp i spinninga.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: