Abelia

Innhold

Sykepleierforbundet villeder

Nyhet, Lønn og tariff, Arbeidsliv

Publisert

Kreftforeningens skilt.

Abelia-sjef Håkon Haugli mener Norsk Sykepleierforbund (NSF) villeder sine 108.000 medlemmer om streiken i Kreftforeningen. Lønns- og arbeidsvilkår blir beholdt, det samme gjelder streikeretten.

Påstander om at lønns- og arbeidsvilkår blir dårligere, at streikeretten forsvinner, og at de 34 sykepleierne – av dem er 19 i streik – gjør pleieoppgaver, blir gjentatt i en artikkel på NSFs hjemmeside. Det er et svar på Abelias fremstilling av streiken.

- De påstår at løftene om at lønns- og arbeidsvilkår ikke skulle bli svekket, er brutt. Det er feil. De ansatte beholder sine lønns- og arbeidsvilkår, pensjon og streikerett, sier administrerende direktør Håkon Haugli.

Avviser det normale

- Det er både interessant og underlig at en avtale som er god nok for eksempelvis YS-forbundet Negotias 21.000 medlemmer, ikke er det for NSFs 34 medlemmer i Kreftforeningen. Det er oppsiktsvekkende at NSF avviser en avtale som er det normale for denne typen stillinger utenfor offentlig sektor. Vi har aldri blitt møtt av andre forbund med at tilsvarende avtaler er dårlige eller i strid med streikeretten.

Spørsmålet om sykepleierne i Kreftforeningen gjør sykepleieoppgaver eller ikke, er avgjort av den faste tvistenemnden mellom NSF og NHO.

- Her ble det slått fast at Kreftforeningen ikke driver med pleie- og omsorgstjenester. Og at tariffavtalen som per i dag finnes mellom NSF og NHO derfor ikke er anvendelig, sier Haugli.

Krever lik lønn for ulikt arbeid

- NSFs medlemmer i Kreftforeningen jobber som rådgivere, spesialrådgivere og ledere i en kunnskapsbedrift. I andre sammenhenger er sykepleierne opptatt av å sammenligne seg med andre utdanningsgrupper, som for eksempel ingeniører. Nå har de sjansen til å vise at de mener alvor ved å få samme type tariffavtale. NSF krever i realiteten lik lønn for ulikt arbeid. Kreftforeningen må naturligvis likebehandle sykepleierne med deres kolleger med annen utdanning og bakgrunn.

Haugli er skuffet over det nivået NSF har lagt seg på i sosiale medier og i kommunikasjon til egne medlemmer:

- Dette handler ikke om tariffhopping. De valgte i fjor å melde overgang til Abelia etter en langvarig interessepolitisk uenighet. Han viser til at Kreftforeningen er eksplisitte på at de forlot Virke på grunn av kampen mot tobakk - utløst av saken om reklamefrie tobakkspakker.

Deler Kreftforeningens engasjement

- Kreftforeningen er en seriøs arbeidsgiver som ønsker tilhørighet til et arbeidsgiverfellesskap. De er en viktig aktør i utviklingen av norske helsetjenester til beste for pasientene. Abelia deler Kreftforeningens engasjement for forskning, innovasjon og teknologi på helseområdet. I tillegg til Kreftforeningen organiserer Abelia også andre bruker- og interesseorganisasjoner, samt flere pasientorganisasjoner og andre aktører innen helse, sier Haugli.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: