Abelia

Innhold

- Ledere må se verdien av mangfold

Nyhet, Ledelse, Arbeidsliv

Publisert

Portrett av Hilde Tonne

Lederen bør se verdien av mangfold og kulturforskjeller. En god dose nysgjerrighet overfor det som er annerledes er derfor viktig, sier Hilde Tonne.

Den 27. september innleder hun om ledelse i global kontekst på et frokostmøte som arrangeres av Abelia og Handelshøyskolen BI. Tonne, som er ansatt for å jobbe med det nye Toppindustrisenteret, er blant lederne i Norge med størst internasjonal ledererfaring.

Hva er din internasjonale lederbakgrunn?

- Jeg har arbeidet 25 år i store internasjonale konsern som Saga, Hydro og Telenor. I åtte av disse satt jeg i forskjellige stillinger med globalt ansvar i Telenors konsernledelse. Jeg flyttet akkurat tilbake fra Danmark etter at jeg i 2015 ledet arbeidet med en fusjon der mellom Telenor og Telia. Etter at fusjonen ble stoppet av EU, jobbet jeg videre i Danmark frem til jeg sluttet i Telenor 1.juli i år. Jeg bodde også noen år i Bangkok da jeg var nestleder for Telenor Asia.

Hvordan vil du beskrive en god leder?

- En leder må være åpen, ærlig og tydelig. Og så er det viktig at lederen bygger komplementære og gode team – og ser verdien i medarbeidere som innen sine områder er mer kompetente enn lederen selv. Lederen bør se verdien av mangfold og kulturforskjeller. En god dose nysgjerrighet overfor det som er annerledes er derfor viktig.

Hilde Tonne

Norsk næringslivsleder som sluttet i Telenor 1. juli. Skal nå lede forprosjektet til etablering av Toppindustrisenteret, som skal levere sin anbefaling mot slutten av året. Tonne sitter også i styret i Danske Bank Group og Vattenfall AB.

- En leder har alltid et spesielt ansvar for gjennomføring av strategi og planer.  Jeg tror på god linjeledelse, god kommunikasjon, og det å sette strategi i kontekst for hver enkelt.  

Hva bør norske ledere som tar lederoppgaver i andre land være forberedt på?

- Først og fremst er det viktig å forstå at andre kulturer ofte forutsetter klare hierarkier og Ledelse med stor L. Ansatte kan bli forvirret av ledere som fremstår som "kompiser". Uklarhet blir gjerne sett på som svakhet.

- Selv om landets kultur påvirker forretningskulturen, er det viktig å skille mellom dem. Landets kultur og forretningskulturen i selskapet man jobber i kan være to forskjellige ting. Dette har jeg observert både i Norden og i Asia.

Hvordan påvirkes norske lederjobber av mange ansatte fra andre land?

- Dette kan bidra til fantastiske verdier for bedriften! Mangfold bidrar til bredere og dypere kompetanse, noe som gir flere innfallsvinkler og bedre diskusjoner. Så får leve med at mangfold noen ganger også fører til misforståelser.

- La meg gi et eksempel som sikkert kan virke banalt, men som likevel skaper debatt: En medarbeider fra Asia vil undre seg over at kolleger løper ut klokka 16.00 for å rekke barnehagen. Han blir sittende til klokka 20.00 med familien sin ventende hjemme. Han jobber mye. Det tar tid før han oppdager at de norske kollegene sitter hjemme foran PCen til midnatt – etter at ungene er i seng. Dette skaper diskusjoner og misforståelser, men også muligheter for en god leder til å skape gode team som etterhvert ser verdien hos hverandre.

Hvordan vil globalisering og digitalisering påvirke lederstilen fremover?

- Denne kombinasjonen kan bety store utfordringer, men også muligheter. Ledere må forstå teknologi og de mulighetene som åpner seg . Hun eller han må dessuten kunne håndtere økt kompleksitet, samtidig som evnen til å kommunisere tydelig vil bli stadig viktigere. De som arbeider i store organisasjoner vil merke at nye digitale løsninger besluttes raskt og krever umiddelbar gjennomføring. Her må ledere kunne "følge med i svingene" for å sikre riktig tempo og gode beslutninger i nye omgivelser.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: