Abelia

Innhold

Abelialederen: Grete Aspelund

Portrettbilde av Aspelund

Grete Aspelund er administrerende direktør i Sweco Norge AS og styreleder i Abelia.

– Ikke la behovet for omstilling av Norge gå tapt i regjeringsforhandlinger.

Grete Aspelund

Stilling: Administrerende direktør i Sweco Norge AS og styreleder i Abelia.

Utdannelse: Cand. polit. fra Universitetet i Oslo, ledelsesfag fra BI.

Tidligere erfaring: Rådgiver i Utdanningsetaten Oslo kommune, fra konsulent til administrerende direktør i Rambøll Management Consulting, CEO i Nemko, og nå administrerende direktør i Sweco.

Det sier Grete Aspelund. Som administrerende direktør i Sweco Norge AS og styreleder i Abelia, er hun over gjennomsnittet interessert i hva som skal til for å skape en effektiv offentlig sektor og et konkurransedyktig næringsliv.

Hva gjør din bedrift?

– I Sweco former vi fremtidens byer og samfunn. Vi utvikler løsninger som sikrer bærekraftige bygg, effektiv transport og tilgang på strøm og rent vann. Som Europas største rådgivende ingeniørselskap kan vi tilby et fullt spekter av tjenester innenfor teknikk, arkitektur og design.

Hva er din ledelsesfilosofi?

– Tre hovedpunkter er viktige for meg: Til grunn for alt jeg gjør som leder ligger en tro på at folk kan og vil. Jeg har høye ambisjoner og viser stor tillit. Videre har jeg sterk tro på å vise retning fremfor å detaljstyre, og skape sammenheng mellom retning og daglige prestasjoner. Til slutt er jeg tilhenger av oppfølging, eller etterrettelighet om du vil: Jeg er opptatt av at vi gjør det vi sier vi skal gjøre og viser det til kunder og medarbeidere.

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

– Jeg tror det blir enda større etterspørsel etter ledere som kan være brobyggere innad i sterke fag- og kompetansemiljøer, ledere som ser helhet og som «oversetter» eksterne forhold til intern handling. Dette betyr at menneskekunnskap, kommunikasjons- og gjennomføringsevne vil stå høyt i kurs.

Hva er din største bragd det siste året?

– Jeg er veldig fornøyd med at vi i Sweco har vokst med 12 prosent hittil i år og fått 350 nye medarbeidere til vårt arbeidsfellesskap. Samtidig har vi vunnet en rekke nye oppdrag hvor vi får være med på å skape morgendagens løsninger for våre kunder og for norske innbyggere.

Hvilket feilsteg har du lært mye av?

Fem kjappe

Hvilken app kunne du ikke levd uten? Runkeeper. Ikke fordi jeg løper så mye, men fordi jeg er avhengig av å holde meg i nogenlunde form for å håndtere hverdagen, og da er logging av aktivitet super motivasjon.

Hvilken aktuell serie vil du anbefale? Peaky Blinders – om Manchesters mafia fra tiden etter første verdenskrig. Helt fantastisk, særlig hvis du trenger å få ut litt aggresjon.

Hvilken bok har du på nattbordet? Mange, men øverst ligger Per Pettersons siste: «Menn i min situasjon». Han er uovertruffen.

Hva gir deg energi? Utfordringer. Ansvar. Turer i fjellet.

Hvem eller hva har inspirert deg det siste året? Jeg er et utrolig privilegert menneske som får møte mange dyktige personer. Jeg pleier å observere hva de gjør og hva slags respons de får av omgivelsene, inkludert meg selv. Det lærer jeg mye av.

– Jeg gjør feil hele tiden som jeg prøver å lære av.

Hvordan forbereder du deg og din bedrift på fremtidens næringsliv?

– Helt sentralt for oss er å sette kunden i fokus: Nærhet til kunden er det som får oss igjennom både gode og dårlige tider, og det er i kundefellesskap at de mest innovative løsningene skapes. Dette har vi mange eksempler på i Sweco, men det er lett å glemme hvis man blir litt «høy» på sin egen kompetanse. Digitalisering av vår bransje skjer i et tett samarbeid mellom kunder, leverandører og ulike interessenter. Evnen til å styre kompleksitet i prosjekter er en kompetanse vi arbeider hardt med å styrke – det er vi nødt til å lykkes med for å fortsatt være på pallen.

Hva er ditt viktigste råd til statsministeren for 2019?

– Ikke la behovet for omstilling av Norge gå tapt i regjeringsforhandlinger. Vi har fortsatt en stor jobb å gjøre og trenger modige beslutninger for å bevare velferdsstaten som vi kjenner den.

Hva er det viktigste Abelia gir deg og din bedrift?

– Abelia gir oss først og fremst tilgang til kunnskap, meningsfelleskap og talererør. Vi setter også stor pris på tjenestene innen HR og juss som vi hyppig benytter. Veldig dyktige folk overalt!

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: