Digitaliseringsministeren leverer

Arrangementbilder - Abelia

Foto: Abelia

En drøy måned etter tiltredelsen som digitaliserings- og forvaltningsminister, begynner Karianne Tung å levere. Abelia er særlig begeistret for tre ting.

– Mens byråkratene forbereder opprettelsen av et nytt departement og skriver for harde livet på regjeringens digitaliseringsstrategi, noterer vi at statsråden både sier de riktige tingene og begynner å levere i tråd med budskapet, sier Øystein E. Søreide. 

Vi er selvfølgelig ikke i mål, men merker oss tre viktige bevegelser den siste tiden: 

1. Øke utbyggingstakten for bredbånd ved å fjerne kravet til kommunal medfinansiering 

Bredbånd til alle er avgjørende for inkludering og for å digitalisere både innbyggertjenester og næringsliv fullt ut. Selv om utbyggingen i Norge primært drives frem av kommersielle aktører, vil det være nødvendig med offentlig-privat samarbeid for å nå de mest spredtbygde og vanskelig tilgjengelige områdene hvor det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge. Her kommer bredbåndsstøtteordningen inn. Til nå har det vært et krav om 30 prosent kommunal medfinansiering, noe som har vært en utfordring for mindre kommuner og for utbyggere som har opplevd forsinkelser ved kommunestyrebehandling. Ved å fjerne kravet om kommunal medfinansiering, slik Abelia har spilt inn, kan utbyggingstakten økes.  

Dette vil selvfølgelig fordre videre økt bredbåndsstøtte i årene som kommer, som vi håper regjeringen også vil prioritere. 

2. Fullfinansiering av de to europeiske innovasjonshub'ene i Norge 

Norge har to European Digital Innovation Hubs (EDIH) – Nemonoor på kunstig intelligens og Oceanopolis på digital transformasjon av havrommet – som er satt opp med delfinansiering av industrien og EUs DIGITAL-program. Frem til nå har Norge kun betalt kontingenten for dette programmet på nærmere 2 milliarder kroner, uten å sette av midler til nasjonal medfinansiering. Ved å fullfinansiere de to EDIH'ene sikrer regjeringen at norsk næringsliv sikres muligheten til å teste ut og ta i bruk muliggjørende teknologi. 

Neste steg må bli å sette av midler til nasjonal medfinansiering av alle deler av DIGITAL-programmet slik at flere norske virksomheter kan engasjere seg og snu trenden fra Abelias omstillingsbarometer 2023, som viste at næringslivet henger etter med å ta i bruk muliggjørende teknologier. 

3. En digitaliseringsminister som aktivt lytter og viser handlekraft 

Den siste tiden har vi sett statsråden snakke kvalifisert og engasjert om digitalisering, forvaltning og kunstig intelligens både på Stortinget og på viktige konferansescener over hele landet. Hun har også aktivt engasjert seg i å samle innspill fra næringslivet til den nye digitaliseringsstrategien, noe vi tror er spesielt viktig om vi skal lykkes med å utløse omstillingskraften og verdiskapingspotensialet som ligger i det norske teknologinæringslivet. Vi er blant annet glade for at statsråden har tatt vår oppfordring om dialog om de syv punktene fremmet av 24 toppledere i tech-næringslivet, på alvor. 

Alt er på ingen måte løst for norsk teknologisektor. Som tidligere samordningsminister og nåværende riksrevisor Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen sa under Riksrevisjonens Forbedringskonferanse denne uken: 

Digitaliseringsministeren er (…) helt avhengig av at hun får statsministerens og hele regjeringens tilslutning til at hun har autoritet til å samordne på tvers av departementer, over flere budsjettår. Og at hun får prioritet i kampen om pengene til det som er nødvendig for felles løft, selv om det ikke gir gevinst første år, hverken økonomisk eller politisk.