Abelia

Innhold

Nytt steg ut av virkemiddeljungelen

Nyhet, Kommentar, Innovasjon

Publisert

#205

I dag mottar Regjeringen etter alle solemerker det som skal være en helhetlig gjennomgang av virkemidlene for forskning og innovasjon i næringslivet. -At Røe Isaksen kaller dette for et av sine viktigste politiske prosjekt sier litt. Norsk konkurransekraft står på spill, sier Øystein Eriksen Søreide

Det er virkemiddelapparatet, noen av de viktigste verktøyene for bedriftenes konkurransekraft, som er satt under lupen. De består av over 150 ordninger som med 10 milliarder i potten skal støtte 9000 bedrifter hvert eneste år. Deloitte har fått i oppdrag kartlegge bedriftenes behov, se på overlapp og foreslå tiltak på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet.

- Det er uhyre viktig hvordan disse forslagene blir gjennomgått, justert og implementert. Fremtidens næringsliv trenger at dette bidrar til en lettere hverdag, høyere vekst og mer eksport, sier Søreide

Ikke start med skaperen

Næringsministeren har tidligere uttalt at Norge skal bli et av de mest innovative landene i Europa og at arbeidet konsulentene gjør er for at det tas riktige grep.

Abelia mener at målet må være mest mulig innovasjon, arbeidsplasser og eksport for hver skattekrone som finner vei inn i virkemiddelapparatet. Leder for innovasjon og næringsutvikling Eline Oftedal har jobbet tett med gjennomgangen siden hun startet å jobbe i Abelia. Hun har klare forventninger til rapporten, til den politiske behandlingen og til sluttresultatet

- Her trengs det en verktøykasse som tar utgangspunkt i brukeren og ikke skaperen av systemet. Jeg snakker ikke om mennesket og Gud, men om gründeren og forvalteren. I tillegg snakker jeg om vekstbedriftene og forskerne som i enkelte tilfeller lar støtteordninger ligge ubrukt fordi de rett og slett er for kompliserte eller ikke treffer deres behov, sier Oftedal.

Oftedal legger ikke skjul på sin forhåpning om at resultatet av arbeidet blir et noe slankere og mer smidig virkemiddelapparat.

- Vi trenger et ryddigere apparat for brukerne. Om det også fører til en effektivisering av byråkratiet henter jeg nok heller frem champagnen enn gravølet. Her skal vi skvise mest mulig innovasjon, vekst og eksport ut av hver skattekrone, sier Oftedal.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: