8 råd til arbeidsgivere

Publisert

Pandemien har gitt arbeidsgiverne store utfordringer, men mange har også fått testet ut og lært mye nytt. Den digitale kompetansen og tilliten til produktivitet på hjemmekontoret er styrket. Samtidig har flere erfart at samhold og kultur på arbeidsplassen er skjørt. Her er ekspertenes råd til arbeidsgiverne.

Abelia har bedt et utvalg med arbeidslivseksperter gi råd om hva som skal til for å være en fremtidsrettet arbeidsgiver. Utvalget peker på åtte særtrekk:

  1. Eksperimenterer og er positiv til endring
  2. Utøver tillitsbasert ledelse
  3. Legger til rette for mangfold og inkludering
  4. Tilbyr arbeid med mening
  5. Skaper arbeidsmiljø preget av psykologisk trygghet
  6. Tilrettelegger for en velfungerende fleksibel arbeidsplass
  7. Investerer i kompetanse og ansattes utvikling 
  8. Utvikler en plan for lengre arbeidsliv

- Pandemien har gitt arbeidsgivere en unik mulighet til å eksperimentere og teste ut nye ideer. Utvikling krever systematisk utprøving og fremtidsrettede arbeidsgiverne må være klare for å møte de nye utfordringene som vil komme, sier utvalgets leder Anders Dysvik.

Tillitsbasert ledelse virker

Dysvik er professor i organisasjonspsykologi ved BI og har undervist ledelse i mange år. Et av hans viktigste råd er å satse på tillitsbasert ledelse. Et godt, inkluderende og trygt arbeidsmiljø der ansatte får realisert eget potensiale gjennom faglig og personlig utvikling, samtidig som de opplever tillitt og autonomi i utøvelsen av arbeidet er dessuten fundamentet i Arbeidsmiljølovens §4-2.  

- Når autonomien flytter på hjemmekontor og ledere ikke ser medarbeiderne på lang tid, kan tilliten komme under press. Samtidig har mange erfart at høy grad av tillit har holdt produktiviteten oppe under pandemien. Rådene fra utvalget bygger på forskning som viser at tillitsbasert ledelse gir gode resultater – også på tvers av kulturer, organisasjoner og kontekst, understreker Dysvik.

Kime til konflikt?

Dysvik peker likevel på at den nye hybride hverdagen kan gi utfordringer. De ansatte har erfart at det fungerer å jobbe digitalt og aksepterer derfor ikke å fortsette som før uten å ta med de erfaringene man har gjort seg under pandemien. En viktig utfordring fremover blir å sørge for at den enkeltes behov for fleksibilitet ikke går på bekostning av fellesskapets interesser, men styre tilstedeværelse etter arbeidsoppgaver, samhandling og behovet for kulturbygging.