Det digitale kinesiske lokomotivet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok da rektor Inge Jan Henjesand inngikk samarbeidsavtale med Tsinghua University.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok da rektor Inge Jan Henjesand og Handelshøyskolen BI inngikk samarbeidsavtale med Tsinghuauniversitetet i Beijing.

– Tempo og skala er viktige stikkord for det som skjer i Kina. Vi ser en klar dreining fra "Made in China" til "Invented in China".

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Denne uka er han sammen med den norske næringslivsdelegasjonen som besøker Kina som del av det offisielle statsbesøket.

Kongeparet fikk god plass i avisene under det offisielle statsbesøket til Kina denne uka.

– Vi har hatt svært nyttige og lærerike dager i Kina. Det som kanskje imponerer aller mest er den formidable interessen kineserne viser for samarbeid med norske kunnskaps- og teknologimiljøer. Norge har styrker på områder der Kina har store behov: Helse, bærekraft, teknologi og alt som har med havet å gjøre, sier Haugli.

– Det er viktig for alle deler av norsk næringsliv å forstå at potensialet for samarbeid ligger høyt oppe i verdikjedene og må basere seg på utveksling av kunnskap og teknologi.

"Made in Norway" – i Kina

Haugli mener det er fantastisk å oppleve hvordan Abelias medlemsbedrifter er på vei inn i Kina med norskutviklede løsninger.

– Dignio har undertegnet en avtale om levering av velferdsteknologi, mens ItsLearning skal bidra med læringsteknologi. Også Kongsberg Gruppen og DNV GL var blant de norske selskapene som denne uka undertegnet kontrakter under hovedarrangementet med kongeparet tilstede, sier han.

Konsernsjef Remi Eriksen i DNV GL, debattleder Cheng Lei fra CCTV-News, konsernsjef Sigve Brekke i Telenor, administrerende direktør Hege Skryseth i Kongsberg Digtal og administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia var alle med på næringslivsseminaret i Beijing.

Sammen med gründersjef Pål Næss i Innovasjon Norge ledet Haugli et seminar i Beijing som skapte stor interesse fra kinesisk næringsliv. I sitt innlegg la næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vekt på at kunnskap og teknologi vil være kjernen i alt næringslivssamarbeid med Kina fremover.

– Tiden der vi byttet bort råvarer mot billige forbruksvarer er over, sier han.

I panelsamtalen på seminaret deltok toppledere fra både Telenor, DNV GL, Kongsberg Digital og store kinesiske selskaper som Alibaba og Huawei. Videre samarbeid ble et naturlig samtaleemne.

– Hvis data er den nye oljen, er tillit den nye dollaren, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Universitet og bærekraft

Onsdag markerte DNV GL at de har vært i Kina i 130 år, og samme dag inngikk Handelshøyskolen BI sitt nye samarbeid med Tsinghuauniversitetet.

Rektor Inge Jan Henjesand og næringsminister Torbjørn Røe Isaken ble ønsket velkommen av kinesiske barn før seremonien der Handelshøyskolen BI inngikk samarbeid med Tsinghuauniversitetet.

– Dette er et samarbeid om å utvikle Asias enhjørninger, som er nye teknologiselskaper som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar. Samarbeidet omfatter undervisning i ledelse og om å utvikle teknologi med et kommersielt tankesett. Dette er ingen liten avtale. Tsinghuauniversitetet er kjernen i Asias Silicon Valley, sier Haugli.

Torsdag var det klart for et nytt næringslivsseminar i regi av Abelia og Innovasjon Norge – denne gang i Shanghai. Tema var skalering av selskaper med bærekraftige forretningsmodeller. Aktualiteten ble raskt oppsummert av Anders Lier fra Nordic Impact som var blant foredragsholderne:

– Det er under 4.500 dager igjen til 2030. Da skal FNs bærekraftsmål være nådd. Utvikling av ny teknologi vil være en sentral del av løsningene for å oppnå dette.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt