Tre fyrtårn for fremtidens helse

Foto: Oslo Cancer Cluster.

Storsatsing for å løse en av Norges største utfordringer. - Ordningen må utvides til andre samfunnsområder, mener Abelia.

Norge står foran viktige samfunnsutfordringer. I takt med at oljen blir mindre viktig, er vi avhengige av at nye næringer vokser frem. Helse kan bli en av disse.  

Forskningsrådet har svart på utfordringen gjennom å etablere fyrtårns-ordningen, som kobler sammen flere frittstående støtteordninger i én utlysning. I fjor ble 76 prosjektideer kvalifisert og av disse fikk et utvalg forprosjektstøtte for et IKT-fyrtårn inn mot området helse og omsorg. 

Tirsdag ble de tre vinnerne, som til sammen mottar 168 millioner kroner,  offentliggjort. De tre prosjektene er:

  • BIGMED som skal plassere Norge i tet i utviklingen av persontilpasset medisin. Prosjektet ledes av Erik Fosse ved Intervensjonssenteret, Oslo Universitetssykehus og inkluderer bl.a. Abelia-medlemmene DNV GL, Oslo Medtech og DIPS.
  • INTROMAT som skal utvikle behandling av psykiske lidelser og ledes av Tine Nordgreen, Universitetet i Bergen. De har med seg Abelia-medlemmene Simula og Imatis som partnere.
  • DoMore! som skal utvikle bedre kreftbehandling med base i Oslo Universitetssykehus og Håvard Danielsen. Partnere er bl.a. Abelia-medlemmene Oslo Cancer Cluster, Google og Dips.   

- Abelia vil gratulere de utvalgte og ser frem til å følge prosjektene. De tre programmene er viktige hver for deg, vil få betydning for mange pasienter og svarer på noen av de store utfordringene i de norske helse- og omsorgstjenestene i årene fremover. Samtidig kan de bidra til å  utvikle helse- og velferdsteknologi som en ny stor eksportnæring, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.  

Venter flere fyrtårn-utlysninger

Haugli gir også ros til Forskningsrådet for å rigge til tverrfaglige forsknings- og innovasjonsprosjekter som kan adressere de store samfunnsutfordringer. 

- Norge har lignende samfunnsutfordringer også på andre områder som det grønne skiftet, fremtidens transport og smarte byer. Forskningsrådet har nå høstet erfaringer med utlysning- og søknadsprosessen, og vi håper de raskt kommer på banen med nye, liknende utlysninger, sier Haugli.

Les mer om fyrtårn-satsingen i Teknisk Ukeblad!

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt