Ideell sektor i barnevernet

Publisert

To menn og fire damer står oppstilt for kameraet. En av damene holder opp et signert dokument.

Abelia har tilsluttet seg intensjonsavtalen på initiativ fra politisk ledelse i Barne- og Familiedepartementet (BFD) og statsråd Kjersti Toppe (Sp). F.v.: Bernt G. Apeland (adm. dir. Virkes Hovedorganisasjon), Anne-Lena Brustad (Ideelt barnevernsforum), barne- og familieminister Kjersti Toppe, Helene Harsvik Skeibrok (nestleder Fagforbundet), Mimmi Kvisvik (forbundsleder FO), Øystein E. Søreide (adm. dir. Abelia).

– I Norge har vi satt et mål om ideell vekst i barnevernet og at ideelle aktører skal håndtere flere av plasseringene på barnevernsinstitusjoner. Det tror vi er bra både for barna og samfunnet, og det bidrar vi til gjennom denne avtalen, sier administrerende direktør i Abelia Øystein E. Søreide.

Abelia har tilsluttet seg intensjonsavtalen på initiativ fra politisk ledelse i Barne- og Familiedepartementet (BFD) og statsråd Kjersti Toppe (Sp). Avtalen ble inngått mellom regjeringen, Virke, Abelia, Ideelt barnevernsforum (nettverk med bl.a. Abeliamedlemmer), Fellesorganisasjon (FO) og Fagforbundet.  

Avtalen fastsetter prinsippene for overordnet strategisk samarbeid knyttet til ideell sektors tilbud av barnevernsinstitusjoner. Partene er enige om målet om å ivareta barnas behov innen institusjonsbarnevernet, og om å øke andelen av plasser i ideelle barnevernsinstitusjoner. 

– En sterk ideell sektor bidrar til mer sosial innovasjon i tjenestene, mer brukernærhet og bedre løsninger som også gjør offentlig sektor bedre, sier Søreide. 

Samarbeid mellom private ideelle og offentlig sektor 

Abelia organiserer medlemmer i ideell og frivillig sektor som har barnevernstjenester, og jobber for å realisere målet om ideell vekst på vegne av disse medlemmene. Abelia har en overordnet målsetning om bedre samspill mellom offentlige, ideelle og andre private aktører. 

– Et godt samarbeid mellom aktører i alle sektorer er viktig for å sikre et mangfold i tjenestetilbud, for å legge til rette for innovasjon, næringsutvikling og fremvekst av et sterkt velferdssamfunn og en sterk ideell sektor. For å bidra til vekst blant ideelle aktører i barnevernet har Abelia bedt regjeringen om enda mer langsiktige garantier ved nyetableringer, ved at staten sier fra seg muligheten til nedskalering av avtalene i en periode. Regjeringen bør også vurdere å innføre en støtteordning for mindre ideelle aktører som ønsker å starte opp nye institusjonstilbud innen barnevernet, sier fagleder for ideell sektor og velferdspolitikk i Abelia, Kjartan Almenning. 

Våre forpliktelser i avtalen 

  • Felles mål: Å ivareta barnas behov innen institusjonsbarnevernet, og å øke andelen av plasser i ideelle barnevernsinstitusjoner. 
  • Bidra til drøfting om og oppnåelse av nasjonale kvalitetsmål, og bidra med innspill til fagutvikling. 
  • Videreutvikle og forbedre samhandlingen for å synliggjøre hvordan ideell sektor kan mobiliseres. 
  • Sektoren skal bidra til et fleksibelt tilbud, kunne omstille og tilpasse seg til nye behov og endrede kvalitetskrav, og ivareta en stor bredde av barna innenfor aktuelle målgrupper under forutsetning av rammebetingelser som muliggjør dette. 
  • Føre dialog for gjensidig utveksling av kunnskap og erfaringer, gjennom bl.a. årlige møter med BFD. 

Bakgrunn 

I 2018 vedtok Stortinget følgende: "Stortinget ber regjeringen sikre langsiktige og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjonsplasser som fører til at andelen ideelle øker til om lag 40 pst. innen 2025, samtidig som den offentlige andelen institusjonsplasser ikke reduseres." 

I 2021 leverte ideelle leverandører om lag 22 prosent av oppholdsdøgnene i institusjonsbarnevernet. Offentlige institusjoner stod for 43 prosent, og kommersielle for 35 prosent. Det vil si at i løpet av stortingsperioden må ideelles andel om lag dobles, hvis stortingsvedtaket skal innfris. 

For å følge opp Stortingets vedtak har Bufdir, som forhandler rammeavtaler om institusjonsplasser med private leverandører i regionene unntatt Oslo, gått bort fra anbudsmodellen i rammeavtaler med ideelle leverandører. Disse leverandørene har nå langsiktige, løpende avtaler med høy grad av kjøpsgaranti – som gir større forutsigbarhet, i tråd med Abelias mål i vår politiske plattform for ideell sektor. Ideelle aktører blir også prioritert i andre avtaler. 

Abelia har medlemmer som driver til sammen rundt 27 avdelinger i institusjonsbarnevernet.