Abelia

Innhold

  • Abelia
  • Bransjer
  • IKT
  • Et flertall mangler IT-kompetanse

Et flertall mangler IT-kompetanse

Nyhet, IKT

Publisert

6 av 10 virksomheter i Abelia opplever mangel på IT-kompetanse. Savnet er størst innen data-analyse og IT-sikkerhet.

Det går frem av Abelias medlemsundersøkelse om IT-kompetanse. Undersøkelsen er besvart av 350 ulike virksomheter i teknologi- og kunnskapsnæringen, og viser at 59 prosent opplever mangel på IT-kompetanse.

De områdene som virksomhetene har oftest mangel på er data-analyse (31%), IT-sikkerhet (30%), programmering (27%), personvern (26%) og IT-arkitektur (24%).

Stort behov

På spørsmål om virksomhetenes behov for IT-kompetanse fem år frem i tid, svarer halvparten av de vil trenge mer kompetanse innen data-analyse og IT-sikkerhet.

– Undersøkelsen viser at norske virksomheter har et stort behov for flere IT-eksperter. Dette er i tråd med det Abelia tidligere har hevdet, og styrker vårt krav om flere studieplasser innen IT, sier direktør for digitalisering og fornying i Abelia, Christine Korme.

Allerede i 2014 utarbeidet DAMVAD og Samfunnsøkonomisk analyse en rapport for Kommunal- og moderniseringsdepartementet som viser at Norge styrer mot en kritisk kompetansemangel innen IT. I "beste" fall vil hver fjerde stilling stå ubesatt i 2030.

Går for sakte

Siden den tid har regjeringen opprettet flere studieplasser, men Korme mener det går for sakte.

– De siste årene har det vært rekordhøyt antall søkere til IT-studier, og så lenge næringslivet allerede nå sier de mangler IT-kompetanse er det åpenbart at det er behov for et krafttak. I undersøkelsen vår svarer bare 1 av 4 virksomheter at norske utdanningsinstitusjoner i stor grad er tilpasset næringslivets behov. Nærmere halvparten mener at de bare delvis er tilpasset.

Korme merker seg også at virksomhetene etterlyser kompetanse innen IT-sikkerhet og personvern spesielt.
Mer sikkerhet

– Tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) viser at norske virksomheter i økende grad blir utsatt for digitale angrep. I tillegg fører digitaliseringen med seg flere personvernreguleringer som norske bedrifter må forholde seg til.

– Derfor er det et problem at IT-sikkerhet og personvern i beste fall er valgfag ved mange av våre utdanningsinstitusjoner. Når myndighetene innser alvoret og oppretter flere IT-studieplasser, er det viktig at mange av disse kommer innen sikkerhet, sier Korme.

Last ned undersøkelsen her

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: