Øker basisbevilgningen

Publisert

Statsbudsjettet - illustrasjonsfoto

I en budsjettlekkasje foran neste ukes fremlegging av statsbudsjett 2019 går det frem at regjeringen foreslår å øke støtten til de teknisk-industrielle forskningsinstituttene med 40 millioner kroner. De lover også at satsingen vil øke de neste årene.

Regjeringen øker støtten til teknisk-industrielle forskningsinstitutter med 40 millioner kroner i statsbudsjett 2019.

– Det er svært gledelig at regjeringen ser behovet for å øke basisbevilgningen til de næringsrettede teknisk-industrielle forskningsinstituttene. Det betyr at instituttene kan ta en større rolle overfor næringslivets forsknings- og innovasjonsarbeid, sier daglig leder Agnes Landstad i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA).

Regjeringens forslag til statsbudsjett legges ikke frem før mandag 8. oktober, men i forrige uke fikk SINTEF besøk av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, og de kom med en budsjettlekkasje: Basisbevilgningen til teknisk-industrielle forskningsinstitutter øker med 40 millioner kroner, eller ti prosent, i budsjettet for 2019.

– Dette er en god start for 2019, og vi ser frem til at økningen fortsetter i årene som kommer. Norske forskningsinstitutter har en mye lavere basisbevilgning enn institutter i andre europeiske land, sier Landstad.

Norge henger etter

Store europeiske forskningsinstitutter som Fraunhofer (TYS) Digital Catapult (UK), VTT (FIN), TNO (NED) og VITO (BEL) har alle en basisbevilgning på mellom 25 og 50 prosent. Til sammenligning har SINTEF, som er Norges største og Europas fjerde største forskningsinstitutt, en basisbevilgning på bare sju prosent.

Både Abelia og FFA mener derfor at basisbevilgningen må økes.

– Økt basisbevilgning gjør at forskningsinstituttene kan støtte næringslivet i langt større grad. De teknisk-industrielle instituttene bidrar til en omsetning i privat sektor tilsvarende 20 ganger egen størrelse. For å utnytte konkurransekraften som ligger i forskningsinstituttene, må basisbevilgningen økes til 25 prosent. Da kan instituttene gi et stort bidrag til et grønt og konkurransedyktig næringsliv, sier Landstad.

Les også: Må styrke instituttenes rolle i omstillingen

Både Røe Isaksen og Nybø bekreftet på besøket hos SINTEF at dette ikke er en engangshendelse.

– Ambisjonen er at dette er starten på en langsiktig styrking, og vi legger opp til å trappe opp ytterligere i årene som kommer, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Viktig for omstilling av Norge

Næringsministeren begrunnet økningen med at disse instituttene har en særlig viktig rolle for omstillingen av Norge.

– De teknisk-industrielle instituttene har en helt spesiell rolle i Forsknings-Norge. De er tett på næringslivet og arbeider med å løse helt konkrete problemer. Dere er utrolig viktige i omstillingen av Norge, med en sentral rolle for styrking av næringsliv, grønt skifte og digitalisering, sa Røe Isaksen.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren fortalte at regjeringens mål er at forskning og utvikling skal utgjøre tre prosent av BNP, og at økningen i årene som kommer først og fremst må komme i næringslivets forskning.

– Det får vi ikke til uten gode institutter. Vår ambisjon er at økt basisbevilgning skal generere økt forskningsinnsats i næringslivet, sa hun før Røe Isaksen la til:

– Det går godt i Norge nå, men vi trenger å omstille oss. Det er i gode tider vi må investere for å skape de nye arbeidsplassene. Instituttene skal forske innenfor nye bransjer hvor det ennå ikke er aktører som har penger til å investere i forskning.

SINTEFs visekonsernsjef Reidar Bye takket statsrådene for den positive nyheten.

– Det er en anerkjennelse av betydningen av det våre forskere gjør. Dette er spesielt viktig for vår mulighet til å forske for å utvikle nye næringer. Vi kan bruke flerfaglig kunnskap knyttet til eksisterende næringer til å utvikle nye, sa Bye.

På statsbudsjettet for 2018 utgjør basisbevilgningen til de teknisk-industrielle instituttene 371 millioner kroner. SINTEF-konsernet utgjør vel 50 prosent av de teknisk-industrielle instituttene.

Lurer du på noe? Kontakt oss!

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt