Må styrke instituttenes rolle i omstillingen

Publisert

Laboratorium

Basisbevilgningen til de teknisk-industrielle forskningsinstituttene må økes fra 7 til 25 prosent over en femårsperiode.

Det mener styreleder Lars Holden i Forskningsinstituttenes Fellesarena (FFA). Han sier det er nødvendig med en likeverdig konkurranse med tilsvarende forskningsinstitutter i Europa.

- De får gjerne en basisbevilgning på 25 – 40 prosent fra sine myndigheter. Vi trenger å øke den norske basisbevilgningen til europeisk nivå i en femårig opptrappingsplan.

Må tilpasses fremtiden

Holden mener det må gjøres en samlet vurdering av instituttsektorens rolle i forsknings- og innovasjonssystemet for å se om sektoren er tilpasset fremtidige behov.

- Vi må utnytte forskningsinstituttenes for å styrke industriens forsknings- og innovasjonskapasitet. Det vil øke næringslivets egen forskningsinvestering. Dessuten må vi styrke forskningsinstituttenes slik at de kan bidra til å utvikle det ufødte næringslivet som verken instituttene eller industrien har mulighet til å finansiere på egen hånd, sier Holden.

OECD peker på instituttene som et konkurransefortrinn for næringslivet, men potensialet utnyttes ikke på grunn av svak instituttpolitikk.

Satsing på næringsrelevant forskning

- Her er det behov for å styrke næringslivets behov for testing, pilotering, visualisering og stimulering gjennom å etablere katapultsentre, sier Holden.

FFA er fornøyd med at regjeringen legger vekt på forskning og innovasjon i industrimeldingen.

- Spesielt gjelder det den kraftige satsingen på næringsrelevant forskning og innovasjon. Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) er et godt virkemiddel hvor bevilgningene ikke er tilstrekkelige. Her er det mange forskningsprosjekter av høy vitenskapelig kvalitet og god relevans som i dag ikke får finansiering, sier Holden.

Han mener de varslede prosessene Digital21 og Prosess21 kan gi et bredt samspill mellom næringsliv, forskning og offentlig virksomhet. Samtidig er det viktig å videreføre satsingen på innovasjonspolitiske tiltak som har høyest effekt, og sørge for effektive og velfungerende virkemiddelaktører.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt