Gode forslag for økte investeringer

Publisert

Forside - Kapitaltilgangsutvalgets rapport

Kapitaltilgangsutvalget leverte i dag sin rapport "Kapital i omstillingens tid - Næringslivets tilgang til kapital" til næringsminister Torbjørn Røa Isaksen (H).

– Kapitaltilgangsutvalget treffer for det meste spikeren på hodet og foreslår tiltak som vil bedre tilgangen på kapital for innovative vekstbedrifter.

Det sier innovasjonspolitisk seniorrådgiver Daniel Ras-Vidal i Abelia. Han er også daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN).

I dag leverte Kapitaltilgangsutvalget sin rapport til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Ekspertutvalget under ledelse av Aksel Mjøs ble nedsatt som en oppfølging til Industrimeldingen som kom i fjor.

Les også: Industrimeldingen krever økt IKT-kompetanse

Kapital i alle faser

– Bedrifter over hele landet, i alle bransjer og i alle faser trenger tilgang til lån og investeringer. Denne utredningen gir oss et godt grunnlag for å vurdere hvordan kapitalmarkedet fungerer, og om det kan eller bør fungere enda bedre, sier Røe Isaksen.

– En forutsetning for å skape et bærekraftig velferdssamfunn, er at det er attraktivt å drive og utvikle næringsvirksomhet i Norge. Det er viktig at vi legger til rette for omstilling og utvikling av næringslivet. Samtidig må vi bidra til at nye og lovende bedrifter kan vokse frem. Et velfungerende kapitalmarked er en viktig del av dette, sier han.

Abelias Daniel Ras-Vidal trekker frem fond-i-fond, opsjonsbeskatning og folkefinansiering som de viktigste forslagene til tiltak fra utvalget.

Viktig med fond-i-fond

– Det er viktig at Investinor får et fond-i-fondmandat, samtidig som forvaltningen av såkornfondene overføres fra Innovasjon Norge. Det vil mobilisere mer privat kapital til vekstbedrifter, samtidig som det vil sikre økt fleksibilitet og profesjonalisering. Imidlertid er det bare foreslått en omallokering av en milliard kroner til fond-i-fondmandatet, med en tidshorisont på tre år. Det er både for lite og for kortsiktig. Det bør helst være fem milliarder kroner som skal matches av private investeringsselskaper, sier han.

Kapitaltilgangsutvalget

Utvalget ble nedsatt som en oppfølging av Industrimeldingen "Industrien - grønnere, smartere og mer nyskapende" som ble lagt frem i mars 2017.

Ekspertutvalget skulle blant annet undersøke om det er en effektiv kobling mellom de som søker kapital og de som ønsker å investere sin kapital. Utvalget skulle også vurdere om det er spesielle utfordringer med kapitaltilgangen i enkelte deler av landet, innenfor enkelte bransjer eller for bedrifter i ulike faser.

Kapitaltilgangsutvalget har blitt leder av førsteamanuensis Aksel Mjøs fra Norges Handelshøyskole. De øvrige medlemmene i utvalget har vært Harald Ellefsen, John Giverholt, Maria Helsengreen, Torbjørn Hægeland, Mai Lill Ibsen, Jøril Mæland, Tina Steinsvik Sund og Tellef Thorleifsson.

Les mer om utvalgets mandat og sammensetning her.

– Det er svært positivt at utvalget foreslår en vesentlig forbedring av opsjonsbeskatningen for å gjøre den mer attraktiv for vekstselskaper som trenger å tiltrekke seg nøkkelkompetanse. Abelia mener at Norge bør etablere en tilsvarende ordning som Sverige, med kapitalskatt på opsjoner i stedet for lønnsbeskatning, noe som også gjør at arbeidsgiveravgiften faller bort for selskapene.

Folkefinansiering

– Det er på høy tid med klargjøring av regelverket for lånebasert og aksjebasert folkefinansiering (crowdfunding) for å sikre at denne finansieringsformen kommer norske grundere og små virksomheter til gode. Lånebasert og aksjebasert folkefinansiering er den nye digitale måten å finansiere vekst på, og det har vist seg meget viktig i land som Storbritannia, Finland og Estland. Finanstilsynet må nå øke tempoet for å klargjøre regelverket for de nye plattformene for folkefinansiering, sier Ras-Vidal.

Les også: - Norske oppstartsbedrifter råtner på rot (DN.no)

Både Abelia og NHO har vært forkjempere for å redusere formueskatten, som de mener er et stort hinder for å skape nye, norske vekstselskaper med eksportpotensiale.

– Kapitaltilgangsutvalget går inn for avvikling av formueskatten, og erstatte den med skatter som er mindre skadelige for vekstbedrifter. Dette applauderer vi, fordi det vil øke andelen seriegründere som reinvesterer i nye oppstartsbedrifter. Denne effekten ser man tydelig etter at Sverige avviklet formuesskatten i 2006, sier Ras-Vidal som også er fornøyd med forslaget om å innføre aksjesparekonto også for unoterte, ikke børsnoterte selskaper.

– Dette er svært viktig for å øke befolkningens forståelse og bidrag til verdiskaping i hele landets næringsliv, sier han.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt