Store forventninger til helse i Industrimeldingen

Publisert

Laboratorium

Arbeid på laboratoriumet.

Norge trenger flere ben å stå på. Statsminister Erna Solberg peker på mulighetene som ligger i helseindustrien. Det gir skyhøye forventninger til helse i industrimeldingen.

Vi brukte 326 milliarder på helse i 2016, ifølge ferske tall fra SSB. På fire år har helsesektoren blitt 20 prosent dyrere. Norge er det landet i verden som bruker mest offentlige penger på helse.

- Dagens helsetjeneste er for dyr og vil ikke kunne levere de tjenestene folk forventer om noen år, sier Abelias leder for klima og helse, Tarje Bjørgum. - Helsenæringen er derfor en dobbel mulighet for Norge. På den ene siden kan næringen løse mange av våre helse- og omsorgsutfordringer de neste tiårene. På den andre siden kan helse bli en av våre største næringer med eksport til et globalt marked. Vi har et nasjonalt konkurransefortrinn med gode helsedata og biobanker som andre land ikke har. Dette er en nasjonal mulighet av dimensjoner, sier Bjørgum.

Helseindustrien er allerede en vekstnæring med 11 prosent omsetningsvekst i 2015. Den omsatte for 48 milliarder kroner og eksporterte for 20 milliarder kroner til et globalt marked som vokser med 5 prosent i året.

Alle mennesker i hele verden har behov for helseindustrien. Det globale markedet er nærmest uendelig.

Helseindustrien er også en nøkkel til å redusere behovet for og øke produktiviteten i behandlingsleddet. De potensielle gevinstene for helsesektoren er enorme: Hvis helseindustrien bidrar til å øke produktiviteten i behandlingsleddet med ti prosent, vil det enten frigjøre 17000 ansatte eller øke verdiskapingen med 10 milliarder kroner. I tillegg kommer andre samfunnsgevinster for eksempel i form av redusert sykefravær og økt livskvalitet.

Abelia og resten av NHO-fellesskapet har derfor spilt inn klare forventinger til regjeringens arbeid med industrimeldingen

- Timingen er riktig, for vi vet nå hva som skal til for å lykkes med å bygge denne industrien enda større, sier Bjørgum. Vi må sikre et tett samspill mellom det offentlige og næringslivet. Det offentlige må åpne opp, og stimulere bedre til innovasjon. Med utgangspunkt i klynger som Oslo Cancer Cluster, Oslo Medtech og andre ledende norske life sciences-miljøer kan vi skape en attraktiv helseindustri.

Abelia ønsker en mer langvarig og dyptgripende satsing på linje med Storbritannias Catapults gjennom en videreutvikling av dagens klyngeprogram. Videre må vi raskt få på plass infrastruktur for utvikling, testing, verifisering og skalering av helseprodukter og tjenester og åpne opp for bruk av helsedata til næringsutvikling og forskning.

28. april samles de sentrale aktørene i norsk helsenæring til konferanse i Næringslivets hus med utgangspunkt i bl.a. industrimeldingen.  

Vi legger frem nye tall for verdiskaping i norsk helsenæring og diskuterer hva som skal til for å bygge næringen enda større, avslutter Bjørgum.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt