Abelialederen: Marit Lambrechts

Portrett av administrerende direktør Marit Lambrechts i barnehagekjeden Espira.

Administrerende direktør Marit Lambrechts i barnehagekjeden Espira.

– Vi jobber mye med lederutvikling fordi ledelse ikke inngår i barnehagelærerutdanningen, og mange av våre pedagoger blir ledere av bedrifter med 20 – 40 ansatte i svært ung alder.

Marit Lambrechts

Stilling: Administrerende direktør i barnehagekjeden Espira.

Utdannelse: Dr.scient + litt fra Handelshøyskolen BI og strategisk ledelse fra den franske handelshøyskolen INSEAD.

Tidligere erfaring: Ca. ti år med FOU-rettet virksomhet for Nycomed, Amersham og Sterling Winthrop, hvorav ca. åtte år i Frankrike og USA. Mange års erfaring med ledelse av kompetansebedrifter innen helsesektoren, utvikling av konsepter og kjededrift.

Det sier administrerende direktør Marit Lambrechts i barnehagekjeden Espira, som har spesialisert seg på forskningsbasert kunnskap som er relevant for hele barnehagesektoren.

Hva gjør din bedrift?

– Espira Gruppen er en av Norges ledende barnehageaktører med ca. 100 barnehager og ca. 2.500 ansatte. Espira Kunnskapsbarnehagens visjon er å lede utviklingen av fremtidens barnehage. Vi er opptatt av at våre 9.500 barn skal få det beste grunnlaget for suksess senere i livet, og har som målsetning å bidra til å redusere senere frafall i skole og arbeidsliv.

Hva er din ledelsesfilosofi?

– Jeg har stor tro på verdibasert ledelse. I tillegg må det settes en kurs sammen med resten av organisasjonen, og deretter lage tydelige målsetninger for å nå den langsiktige visjonen. Målsetningene skal gjerne være «big and hairy», for det skaper positiv energi. Det er viktig å stoppe underveis for å feire suksesser når målene er nådd. Jeg har jobbet i Frankrike noen år, og er nok kjent i min bedrift for en «boblende lederstil».

– Det er viktig med mangfold i lederteamet. Dette skaper også mye energi. Da er det viktig med stor takhøyde, det driver oss fremover. Som leder ønsker jeg også å være en god sparringpartner for hver enkelt leder i lederteamet. En leder må være glad i og interessert i mennesker. Sist men ikke minst: Vi må ha det gøy underveis!

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

– Den fremtidige digitale generasjonen vil nok stille andre krav til oppfølging og motivasjon enn dagens generasjon. Når det er sagt, så tror jeg nok at flere av ledelsesprinsippene som er nevnt tidligere fremdeles vil være gjeldende.

Kan du gi noen eksempler på når du har lykkes? Og har du gjort noen feilsteg du har lært mye av ?

– For noen år tilbake ledet jeg en bedrift som vokste veldig, veldig fort; fra fire til ca. 1.000 ansatte på under to år. Det var veldig kaotisk en periode. Da var det veldig viktig å feire suksesser med jevne mellomrom og se oss tilbake for å se hva vi hadde fått til i perioden, i stedet for å fokusere på alt det ugjorte. Dette skapte stolthet og positiv «drive» for å fortsette med videre utvikling på en god måte.

– Jeg har også gjort mange feilsteg. Da jeg dro fra Norge til Frankrike for å jobbe der, var det lett å undervurdere viktigheten av kulturelle forskjeller. Det er lett å tro at vi i Norge og Nord-Europa er best i klassen på mange områder. Etter å ha jobbet i andre land er den største lærdommen å se sitt eget land utenfra, det er mange gode alternativer til den norske måten å gjøre ting på.

Hvordan jobber dere med kompetanseutvikling i din bedrift?

Fem kjappe

Favorittapp? Kahoot

Favorittbok? «Jeg er Malala» av Malala Yousafzai.

Favorittforbilde? Malala Yousafzai er jo et fantastisk forbilde med tanke på hennes kamp for jenters rett til utdanning. Jeg må også nevne ett av Nelson Mandelas mange slagord «Education is the most powerful weapon which you can use to change the world». Det tror jeg virkelig på!

Favorittoppgave i jobben din? Være ute der det skjer – snakke med barn og ansatte ute i barnehagene. Jeg blir stadig imponert over barnehagesektoren – skolen har mye å lære.

Favoritthobby? Vandre i fjell og langs fjorder på Vestlandet.

– Vi satser stort på kompetanseutvikling i vår bedrift, og har vårt eget akademi; «Espira Akademiet». Lederutvikling er ett av fokusområdene, siden ledelse ikke inngår i den pedagogiske barnehagelærerutdanningen, og mange av våre pedagoger blir ledere av mellomstore norske bedrifter med 20 – 40 ansatte i svært ung alder. I tillegg er barn og språkutvikling, realfag og fysisk aktivitet blant våre fokusområder. Her har vi faglige utviklingsprogrammer med «train the trainer-metoden». Innenfor dette området vi jobber også med utvikling av mer fremtidsrettede digitale læringsplattformer.

Hva gjør din bedrift som gjør Norge bedre?

– Vi representerer første del av utdanningsverdikjeden som legger grunnlaget for fremtidens ledere, fremtidens arbeidskraft og fremtidens verdiskapning i Norge.

Hva er det første du ville gjort hvis du var statsminister for en dag?

– Jeg ville invitert så mange politikere som mulig ut i norske barnehager for å se det fantastiske flotte pedagogiske arbeidet som foregår der ute. Verdens ser til oss når det gjelder barnehager, og vi kan være utrolig stolte av den norske modellen med 50-50 fordeling av private og offentlige barnehager.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt