Abelialederen: Erik W. Jakobsen

#205

Erik W. Jakobsen er daglig leder i Menon Economics.

For å skape gode resultater må man premiere innsats og sterke prestasjoner, men det er ekstremt viktig at det ikke går på bekostning av viljen til å dele.

Erik W. Jakobsen

Stilling: Managing partner (daglig leder)

Utdannelse: Dr. Oecon, Norges Handelshøyskole

Tidligere erfaring: Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI

Det mener Erik W. Jakobsen i Menon Economics. Denne uka var han aktuell i forbindelse med lanseringen av rapporten "Helsenæringens verdi 2018" som de har laget på oppdrag fra de Abelia, NHO og andre toneangivende aktører i helsenæringen.

Hva gjør din bedrift?

Menon Economics er et analyse- og rådgivningsselskap som opererer i grenseflatene mellom politikk og marked. Vi leverer samfunnsøkonomiske analyser og strategisk rådgivning til departementer, etater, interesseorganisasjoner og enkeltbedrifter. Vi legger vekt på å være beslutningsrelevante og leverer tydelige konklusjoner og anbefalinger.

Hva er din ledelsesfilosofi?

Jeg har blitt stadig mer opptatt av kulturbasert ledelse: Å utvikle en kultur hvor verdiene er delt og internalisert i hele organisasjonen, og en kultur som fremmer samarbeid og læring. Det krever samtidig at kulturen er preget av romslighet og generøsitet, for eksempel i belønningssystemer, ved å legge til rette fleksibilitet i arbeidssituasjonen, og i feiring av de som lykkes.

Jeg har også tro på ansvarliggjøring. Ansvar og myndighet må henge tett sammen, og det må aldri være tvil om hvem som har ansvar for hva. Sist men ikke minst er jeg ekstremt opptatt av rekruttering. Får man de riktige menneskene med på laget, blir alle andre ledelsesoppgaver enklere.

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

Arbeidslivet blir stadig mer kunnskapsbasert, og organisasjoner er avhengige av at de ansatte er motiverte og opplever jobben som meningsfull og stimulerende. Jeg har jobbet faglig med incentivsystemer i mange år, og synes det er svært interessant å se hvordan troen på individuelle økonomiske incentiver gradvis har blitt erstattet av kollektive ordninger som fremmer samarbeid og kunnskapsdeling.

For å skape gode resultater må man premiere innsats og sterke prestasjoner, men det er ekstremt viktig at det ikke går på bekostning av viljen til å dele. Derfor er det viktig å skape en kultur hvor alle har tillit til hverandre. Hva jeg legger i tillit: At man stoler på ledelsens og kollegaenes motiver – at ingen har skjulte agendaer – og at alle vil hverandre vel.

Kan du gi noen eksempler på når du har lykkes? Og har du gjort noen feilsteg du har lært mye av?

Menon har vokst med 20-40 prosent hvert år siden vi gjorde den første ansettelsen i 2008, og vi har hatt solid lønnsomhet i alle år. Litt kjedelig svar kanskje, men jeg tror suksessen er resultatet av at vi har gjort mye riktig og aldri gjort noen store feilsteg. Jeg lærte mye av erfaringen som leder for Senter for verdiskaping ved Handelshøyskolen BI – om betydningen av å være faktabasert og ha tenkt gjennom løsninger på utfordringer før de oppstår.

Hvordan jobber du med kompetanseutvikling i din bedrift?

Fem kjappe

Favorittapp? Litt pinlig å innrømme det, men det er nok yr.no.

Favorittbok? Bøkene Sapiens og Homo Deus av Yuval Noah Harari. Mindblowing!

Favorittforbilde? Jeg har ikke et bestemt forbilde, men jeg har enorm respekt for Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

Favorittoppgave i jobben din? Problemløsning – diskutere faglige og empiriske problemstillinger med kollegaer og kunder, og finne gode løsninger på viktige spørsmål.

Favoritthobby? Utenom jobben? Tja; ski, seiling og god mat og vin – aller helst på uterestauranter (jeg elsker sol og vind).

Den viktigste kilden til kompetanseutvikling er prosjektene våre. De ansatte lærer å bruke verktøy, anvende metoder og å løse faglige problemer når de jobber i prosjekter. Vi jobber alltid i team, og alle prosjekter av en viss størrelse ledes av en partner. De ansatte har en sterk egeninteresse i faglig utvikling, og mange tar master- og doktorgradskurs for å videreutvikle kompetansen.

Hva gjør din bedrift som gjør Norge bedre?

Vi legger vekt på å være beslutningsrelevante og leverer tydelige konklusjoner og anbefalinger. Myndighetenes og private aktørers beslutninger blir bedre når vi leverer presise og gode kunnskapsgrunnlag som tydelig viser konsekvensene av valgene som blir tatt.

Hva er det første du ville gjort hvis du var statsminister for en dag?

Jeg ville gitt oppholdstillatelse og statsborgerskap til alle barna som er vokst opp i det norske samfunnet mens familienes asylsøknader har vandret rundt i det norske systemet – og jeg ville umiddelbart stoppet å bruke ressurser på å jakte på mennesker som muligens kan ha oppgitt feil opplysninger da de kom til Norge som asylsøkere for mange år siden.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt