Gjennomslag i forslag til ny friskolelov

Publisert

Knut Erik Beyer-Arnesen, styreleder i Forum for Friskoler.

Abelia og Forum for Friskoler mener regjeringens forslag om innstramming av dagens friskolelov er svært uheldig. Derfor har vi det siste året arbeidet for at innstramningen skal bli minst mulig inngripende for eksisterende skoler. Dette har vi lykkes med, og Stortinget innstiller nå på at godkjente friskoler fortsatt vil ha anledning til å øke elevtall og opprette nye tilbud.

Regjeringen forslo å fjerne adgangen til å få godkjent nye videregående yrkesfaglige skoler, samt profilskoler som f.eks. tilbyr fordypning i realfag, entreprenørskap eller idrett. Videre at allerede godkjent skoler ikke skulle få anledning til å øke antall elevplasser eller videreutvikle tilbudene.

Forum for Friskoler, som er en bransjeforening i Abelia, er fornøyd med at Stortinget nå modererer lovforslaget.

- Dette betyr at vi har nådd hovedmålet vårt i det politiske arbeidet over de siste månedene, sier styreleder i Forum for Friskoler, Knut Erik Beyer-Arnesen. - Vi mener lovforslaget er uheldig, da friskolene spiller en viktig rolle for å tette et stadig større kompetansegap, men er glad for at regjeringspartiene gir eksisterende skoler rom for å utvikle seg videre i tråd med nye behov. 

Forum for Friskoler har jobbet for å oppnå to politiske delmål:

  • Gi friskoler godkjent høsten 2021 anledning til å fortsatt ha tre år før de måtte starte opp. Ble innfridd ifm lovproposisjonen – og også støttet i innspillingen.
  • Gi friskoler som allerede hadde godkjenning som yrkesfagskole eller profilskole anledning til å øke elevtallet og optimalt sett også det faglige tilbudet – i alle fall for skoler godkjent innen yrkesfag og aller helst også for profilskoler.

Dette er godt ivaretatt i Stortingets innstilling:

" Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener at lovforslaget ikke skal være til hinder for at det i særlige tilfeller kan godkjennes økt elevtall og nye tilbud ved eksisterende privatskoler godkjent etter § 2-1 andre ledd bokstavene h og i dersom dette er nødvendig for å ivareta lokale, regionale og nasjonale kompetansebehov, og i tråd med anbefaling fra lokale folkevalgte organ."

- Det er meget bra at det fortsatt blir anledning til å opprette internasjonale skoler. De har en viktig rolle å spille i å sikre internasjonal ekspertkompetanse til norsk næringsliv, universiteter, forskningsinstitusjoner og sykehus. Men vi etterlyser en forståelse fra regjeringen for at også de videregående yrkesfaglige friskolene bidrar i det viktig samfunnsoppdraget med å sikre viktig kompetanse til norsk nærings- og arbeidsliv.

- Vi kommer til å følge med på hvordan føringene fra Stortinget implementeres gjennom reviderte forskrifter og Udir sin tolkning og praktisering av regelverket. Men det danner et godt grunnlag for skoler som har lokal støtte hos de folkevalgte, sier Beyer-Arnesen.