Større tanker gir raskere fiskevekst

Ny kunnskap om fiskens miljø kan bane vei for mer effektiv fiskeproduksjon.

Fakta om Aquaexcel

Deltagere: Havforskningsinstituttet, Nofima, NTNU og SINTEF  fra Norge. Totalt 17 partnere fordelt på 10 nasjoner.
Kontaktperson: Dr. Åsa Maria Espmark (asa.espmark@nofima.no) 

Tema: 
Integrere forskningsinfrastruktur fra hele Europa, for å fremme koordinert bruk og utvikling. 

Første fase av forskningsprosjektet Aquaexcel ble avsluttet i februar 2015. Prosjektet var en del av EUs 7. rammeprogram. Nå er prosjektet inne i sin andre fase som en del av Horizon 2020-programmet.

Les mer om Aquaexcel

EU-prosjektet Aquaexcel med norske Nofima er i ferd med å finne svar på hva som kreves for å skreddersy vekstbetingelsene til fisk.

- Vi hadde som mål å la fisken vokse til den ble 700 gram, men den vokste så raskt at den ble 1 kilo før vi avsluttet forsøket. Veksten i de største karene var raskere enn fisken vi sammenlignet med ute i det kommersielle anlegget, forteller Åsa Espmark i Nofima.

Hun vektlegger at forsøket viser at fisken sannsynligvis har et fysiologisk potensial til å vokse raskere. Nå gjenstår det å finne ut hvorvidt det lar seg overføre til kommersielle forhold i dagens åpne merder.

På sikt går utviklingen i retning av flere avstengte merder.

- Industrien er veldig gira på å stenge fisken inne også utendørs. I dag påvirker mange ytre faktorer som lus, alger, temperatur og andre miljøfaktorer fiskens ytelse, sier Espmark.

Utvikler fiskelaboratorier

Forskningsprosjeket Aquaexcel2020 er nå inne i en ny fase, der de er på jakt etter enda flere variabler som påvirker fiskens vekst og helse.

Prosjektet bygger videre på et tidligere prosjekt som la til rette for virtuelt samarbeid hvor forskere fra ulike land kan gjøre og følge med på eksperimenter i fisk på andre steder enn der de selv befinner seg.

- Den nære samfunnsnytten i dette ligger i at industrien baserer sin utvikling på resultater som ofte stammer fra forhold som er ulik de forholdene de opererer i selv. Vi gjør en rekke forsøk på å optimalisere forsøksbetingelsene og vurdere hvor representativ forskning i kontrollerte, små enheter er for kommersielle forhold, sier Espmark.

English version, click here

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt