Hindrer forurensning fra sprengte kloakkrør

Bilde av Hoffselva i Oslo.

I Oslo skal det testes ut to ulike løsninger for lokal rensing av overløpsvann. Pilotområdet er overløp i Hoffselva. Foto: Herman Helness.

Tettere befolkede områder og villere klima skaper trøbbel for dagens kloakknett. Forskerne er i ferd med å finne løsningen.

Fakta om Dessin:

DESSIN er et EU-prosjekt (2014-2018) bestående av fire sluttbrukere (herunder Vann og avløp i Oslo kommune), seks universiteter/forskningsinstitusjoner (herunder SINTEF) og 11 firmaer (herunder Inrigo Water, Leif Kølner og UFT) fra flere europeiske land hvor utfordringene er:

  • vannmangel
  • vannkvalitet i urbane områder

Forskningsprosjektet skal demonstrere og promotere innovative løsninger til vannrelaterte utfordringer med fokus på vannkvalitet og implementeringen av vannforskriften.

I Oslo skal det testes ut to ulike løsninger for lokal rensing av overløpsvann. Pilotområdet er overløp i Hoffselva.

Les mer om Dessin

Milde vintre og mye regn gjør at kapasiteten i mange kloakkrør er sprengt. Ved styrtregn presser kloakken, som normalt sendes til renseanlegg, seg i stedet opp i dagen.

– Vi skal forurense minst mulig, og ønsker minst mulig klager fra publikum. Ledningsnettet fornyes kontinuerlig, men det er en langsiktig og krevende jobb i en by som blir stadig tettere befolket. Avhengig av metode kan en fornyelse koste fra noen få tusen til flere titalls tusen kroner per meter, fastslår Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Totalt består det norske kloakknettet av 70.000 kilometer med kloakkledninger. I Oslo alene er det rapportert 218 tilfeller av forurensning som følge av overløp. Å jobbe med å få redusert utslipp av overløpsvann vil være en kontinuerlig oppgave for oss de neste hundre årene. 

Halverer utslipp

Nå får de drahjelp av forskere ved SINTEF. Målet med prosjektet er at: 

  • Avløpshåndteringen ikke skal forårsake skader eller ulemper
  • Avløpshåndteringen skal bidra til god kjemisk og økologisk tilstand og gode hygieniske forhold i byvassdrag og fjord

Den første testen startet våren 2015 med utstyr fra selskapet Inrigo.

Foreløpige resultater anslår at ca 50 prosent suspendert stoff (SS) fjernes, og at kloakksøppel fra overløpsutslipp elimineres. 

Resultatene fra tester med den andre renseløsningen, en lamellsedimenteringsløsning fra det tyske firmaet UFT, er foreløpig ikke klare. 

VAV vil følge nøye opp testresultatene for begge anlegg for å se på rensegrad. En forutsetning er også at anleggene skal kunne komprimeres til å stå nede i en kum, slik at store byggverk på overflaten unngås.

English version, click here

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt