FINs innspill til Utdannings- og forskningskomiteen – statsbudsjettet 2023

Regjeringen har foreslått at FORNY2020-programmet som i dag finansieres TTOenes tidligste kommersialiseringsarbeid gjennom ordningen med Lokale prosjektmidler erstattes av en ny søkbar ordning i Forskningsrådet.

I den nye ordningen legges det opp til at det er godkjente forskningsinstitusjoner som kan søke i motsetning til dagens 10 TTOer. Dette øker antallet mulige søkere fra 10 til 160. FIN er bekymret for at den svake finansieringen av ordningen ikke vil føre til ønsket effekt. Ved å spre det som i dag utgjør 60 mill. kr. på 16 ganger så mange aktører, vil dette bremse aktivitetsnivået i dagens aktive FoU-institusjoner og eksisterende TTO-miljøer. Resultatet vil bli mindre forskningsbasert innovasjon.

Vi er også bekymret for at den nye ordningen vil føre til en nedbygging av den kompetanse som har blitt bygget opp i hver enkelt TTO og deres nettverk. I Norge er det i overkant av 100 personer som har kompetanse i å utøve TTO-funksjonen. Dette krever en viss kritisk masse og en spesialisert form for kompetanse som er annerledes enn den man finner i f.eks. forskningsmiljø og konsulenthus.

For å møte Norges behov for omstilling, verdiskaping og etablering av nye næringsområder, foreslår FIN at det settes av minst 160 mill. kr. til den nye søknadsbaserte ordningen i Forskningsrådet.

I tillegg ber vi om at følgende legges inn som en merknad:
En forutsetning for at FoU-institusjonene kan søke, er at de selv har etablert eller knyttet seg til en TTO-aktør gjennom en samarbeidsavtale, som har et minimum av kritisk masse, kompetanse og ressurser for å utøve TTO-funksjonen.

Les hele innspillet til Utdannings- og forskningskomiteen her