Rådgivere setter i gang ny vekst

Publisert

Portrettbilde av Aspelund

– Rådgivere utgjør en vesentlig del av norsk næringsliv. De er gode samtalepartnere som kan snu opp ned på tradisjonell praksis og tankesett og sette i gang ny vekst.

Det sier Grete Aspelund som er styreleder i Abelia og administrerende direktør i Sweco Norge.

Fredag 22. september skal hun snakke om rådgiverbransjens kunnskapsoverføring og samfunnsverdi på lansering av Menon-rapporten "Verdien av gode råd". Dette er den mest omfattende analysen av rådgivernæringen i Norge, og den viser at rådgivere står for et betydelig bidrag.

– Rådgivere tilbyr både private og offentlige virksomheter fleksibilitet i tilgang på kapasitet og kompetanse, og kan bygge kunnskap på tvers av næringer og prosjekter, sier Aspelund.

Hun mener det er vanskelig å sette en pris på gode råd, men er ikke i tvil om viktigheten av bidraget.

– En stor fordel for rådgivere er at de kommer utenfra og kan se med helt nye øyne på virksomheten de arbeider for. I tillegg har de ofte tilgang på kompetanse som virksomheten selv ikke kan utvikle på samme måte.

Sweco er Europas ledende rådgivende ingeniørselskap hvor 14.500 medarbeidere gjennomfører prosjekter i mer enn 70 land hvor de former fremtidens byer og samfunn. Som en kompetansebedrift krever de utdanning på bachelor- eller mastergradsnivå hos sine ansatte, men er samtidig tydelig på at det ikke bare er utdannelse som gjør en forskjell.

– Det som skiller de gode rådgiverne fra de mindre gode er evnen til å samhandle med andre mennesker, kreativ tenkning og løsningsorientering. Evnen til å lytte er ofte undervurdert, sier Aspelund som også har gode råd til kjøpere av rådgiving.

– De bør helt fra innkjøpsfasen tenke på hvordan de skal sikre at kompetansen de innhenter forblir i selskapet etter at oppdraget til rådgiveren er over. For å løfte kvaliteten på spesielt offentlige anskaffelser er det også viktig at tjenester kjøpes etter andre kriterier enn bare pris. Det offentlige har en vesentlig rolle i utviklingen av leverandørenes kompetanse, og det ensidige fokuset vi ser på pris hos en rekke aktører bidrar ikke til nivåheving i rådgivernæringen, sier Aspelund.
Hun tror kan spille en sentral rolle i omstillingen av Norge.

– Omstilling er krevende for enhver virksomhet. Gode rådgivere kan tilføre kompetanse om endringsledelse og kunnskap om beste praksis. Ofte forventes det at omstilling vil medføre lavere inntjening i en periode. Rådgiverens kan også bidra til identifisering av tiltak som opprettholder lønnsomheten.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt