Det kan være livreddende at fastlegen kjenner deg

Forskere fra Norce har undersøkt betydningen av kontinuitet i fastlegen, dvs konsekvensene av å ha samme fastlege over mange år. De finner at det kan være livreddende at fastlegen kjenner deg.

Dette prosjektet er utviklet av NORCE i samarbeid med Universitetet i Bergen (UIB). Forskerne har undersøkt betydningen av kontinuitet i fastlegeordningen, dvs. konsekvensene av å ha samme fastlege over mange år.

Det kan være livreddende at fastlegen kjenner deg, sier Hogne Sandvik, seniorforsker ved NORCE. Hvis du mister en fastlege du har hatt i minst 15 år, øker risikoen for å bli lagt inn på sykehus eller dø.

Datagrunnlaget

Hele befolkningen er undersøkt. Forskerne har koplet sammen data fra Folkeregisteret, Fastlegeregisteret, Norsk pasientregister og KUHR-databasen (kontroll og utbetaling av helserefusjoner). De finner da at pasienter som har hatt samme fastlege i mer enn 15 år har 25 % lavere sannsynlighet for å dø det påfølgende året enn de som har hatt samme fastlegen i ett år eller mindre. Tilsvarende har de 28 % mindre sannsynlighet for å bli akutt innlagt på sykehus.

Figuren viser sammenhengen mellom økende varighet av lege-pasientforholdet og redusert bruk av legevakt, innleggelser og død.

Ved å bruke avansert statistikk har forskerne tatt hensyn til mange alternative årsaksfaktorer som kan tenkes å påvirke resultatet, f.eks. pasientenes alder, sykelighet og antall konsultasjoner med fastlegen de siste årene.

Resultatet er en svært tydelig dose-respons sammenheng, dvs. at den reduserte sannsynligheten for innleggelse eller død blir sterkere jo lenger man har hatt samme fastlege. En slik sammenheng styrker mistanken om at det er en årsakssammenheng.

Funnene er konsistente med tidligere forskning. Dette er en av mange studier som tyder på at kontinuitet i lege-pasientrelasjonen har betydning for bruk av legevakt, innleggelser og død.

 Hva er forklaringen?

Erfarne fastleger som blir i stillingene sine over lang tid, blir på mange måter spesialister på sine pasienter. De kan oppdage endringer på et tidligere stadium enn andre, tilfeldige «engangsleger». Dette kan bidra til tidligere diagnoser og raskere behandling. Et annet aspekt er at fastlegene ivaretar en helhetlig og koordinerende funksjon og kan passe på at andre leger ikke iverksetter utredninger og behandlinger som kan medføre mer skade enn nytte.

 

Bør studien få noen konsekvenser?

Det er enighet om at hovedproblemet i fastlegeordningen er at arbeidsmengden er for stor. Dette skremmer unge leger fra å søke på ledige stillinger.  For å bøte på dette er det etablert tiltak som skal lette inngangen for nye fastleger, f.eks. etableringstilskudd, tilrettelagt spesialistutdanning, kommunal gjenkjøpsgaranti og andre kommunale ytelser. Det er imidlertid enda viktigere å sikre at etablerte, erfarne fastleger forblir i stillingene sine. Denne studien viser at det er en betydelig helsegevinst i å ha hatt samme fastlege over mange år.

 

Funnene er publisert i British Journal of General Practice

Les hele publikasjonen her (https://doi.org/10.3399/BJGP.2021.0340)