Tre steg på vei mot førsteklasses digital infrastruktur

Publisert

Reynir Jóhannesson

Statssekretær Reynir Jóhannesson i Samferdselsdepartementet jobber med å legge til rette for norske datasentere og digital infrastruktur. Foto: Olav Heggø/Fotovisjon).

Norsk digital infrastruktur har fortsatt mangler. Statsekretær Reynir Jóhannesson har satt seg tre viktige mål før valget.

Norske teleaktører bygger mer infrastruktur enn noen gang tidligere. I 2015 ble det investert 8,5 milliarder kroner. 

Samtidig jobbes det med å etablere datasentere minst 30 steder i Norge - fra Vardø i nord til Lillesand i sør. Blant disse er Green Mountain utenfor Stavanger, Lefdal Mine på Måløy og Bulk Infrastructure ved Lillesand blant de mest ambisiøse.

Potensialet i den nye datasenternæringen er dokumentert i en rapport Energi Norge og Abelia overleverte til næringsminister Monica Mæland tidligere i år.  

– Datasentre og fiberkabler er både motoren og motorveien i den digitale utviklingen. Vi sitter timesvis foran pc-en og sjekker mobilen i snitt 85 ganger hver dag. Innen 2020 forventes det etablering av 200 nye datasentre i Europa. Norge har ikke råd til dårlige rammevilkår for utvikling av digital infrastruktur og datasentere, sier Kjetil Thorvik Brun, fagsjef for IKT i Abelia. 

- Det er et stort politisk engasjement for å tiltrekke investeringer som kan skape nye arbeidsplasser og økonomiske ringvirkninger. Derfor vil regjeringen bruke sitt virkemiddelapparat gjennom Invest in Norway til å promotere Norge som datasenterland, uttalte Mæland ved rapportfremleggelsen.

Venter på graveregler

Frem til nå har imidlertid en rekke hindringer bremset utviklingen. Utbyggere må i dag forholde seg til 428 måter å grave en grøft. Kostnadene har ifølge aktørene variert fra kroner 22 til 2.000 kroner per meter.

Under Tek-konferansen i Strømstad denne uken presenterte statssekretær Reynir Johannesson en ny høring for graveveileder som vil bidra til å senke kostnadene og skape forutsigbarhet ved graving.

Veilederen som sendes på høring bygger på et dokument om felles retningslinjer som er utviklet av en rekke norske storbyer. Høringen er et viktig steg på veien for at regjeringen skal kunne oppfylle sitt løfte om et nasjonalt graveregime.

- Forgjengerne i regjeringskontorene har ønsket sterkt lokaldemokrati, noe som i gravesammenheng er like ille som å overlate spørsmålet om høyre- eller venstrekjøring til kommunene selv, uttalte Solvik-Olsen etter et drøyt halvår i statsrådstolen.

Nå har Solvik-Olsen og statssekretær Johannesson kun halvannet år igjen til neste valg.

- Abelia skulle gjerne sett at denne saken var løst for lengst. Høringen viser at regjeringen nå innser at de har knapt med tid. Høringen bør snarest mulig munne ut i en veileder som kan innføres som forskrift, sier fagsjef Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Norske datasentere må på kartet

Reduksjon i elavgift og med ny graveveileder på høring er viktige rammevilkår nå i ferd med å falle på plass. Statssekretær Reynir Johannesson la selv frem en egen to-do-list frem mot neste valg:

1) Få på plass graveregler i kommunene
2) Hvordan legge til rette for bredbånd til den siste 10 prosenten av befolkningen. 
3) få etablert en datasenterindustri i Norge. 

Det siste krever å få satt norsk infrastruktur på kartet internasjonalt

- Datasenteraktørene har nå en viktig jobb med å markedsføre Norge som et utmerket datasenterland med grønn energi, utmerket fiberinfrastruktur og stabile politiske og klimatiske forhold. Reynir Johannesson peker helt riktig på betydningen av et profesjonelt mottaksapparat, sier Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt