Smarte innkjøp skaper fremtidens byer

Publisert

Barcode er et av Oslos nye landemerker fra sjøsiden. Foto: Helge Høifødt.

26. mai kan du bli med på Smart innbygger smart by konferansen til Abelia.

AP, SV og Miljøpartiet de grønne har blant annet lovet å halvere klimautslippene og gjøre Oslo til sykkelby.

Byrådet har pekt på innovative offentlige anskaffelser som et viktig hjelpemiddel - men hva skal de egentlig kjøpe?

Under Abelias konferanse "Smart innbygger - smart by" får du høre Oslos byrådsleder Raymond Johansen (AP) fortelle om sine planer. 

Kur mot urbane problemer?

Kjernen i de nye smarte byene er storstilt bruk av sensorer og data. Nederlandske Arjen Van Timmeren forsker på fremveksten av de nye smarte løsningene, og vil vise hva andre har oppnådd ved å ta i bruk smart teknologi. 

- IT-selskaper, politikere og teknologer peker alle på smarte byer som kuren som kan fikse alle sykdommer. For dem er smarte sensorer og sofistikerte algoritmer verktøyene som gjør byene mer ressurseffektive, miljøvennlige, sosialt inkluderende og bedrer utnyttelsen av arealene, sier Van Timmeren.

Under konferansen vil en rekke næringsaktører gi ham innspill på hvordan fremtidens smarte, klimavennlige byer bør bygges.

Blant disse er:

  • Hobbydata med sprengkraft: Oslo vil doble andelen hverdagsreiser med sykkel fra 8 til 16 prosent. Det vil gi redusert støy og luftforurensning, skape mer byliv og bidra til bedre folkehelse. Geodata sitter med deler av svaret:  "Ved hjelp av geografiske analyser kan vi finne ut hvor folk allerede sykler (eksempelvis data fra STRAVA), hvor de ønsker å sykle, og hvor det er utfordringer i dag. Dette gir oss viktig innsikt ved planlegging av nye sykkelveier.
  • Glemt miljøversting: Bygninger står bak 30 prosent av klimautslippene. Rådgivningselskapet Sweco tok grep og gikk i dialog med byggherren da de skulle flytte til nye kontorer. Resultatet er Bergens mest miljøvennlige næringsbygg med passivhusstandard. Mens NCE Smart Energy vil gi innblikk i erfaringer med smarte strømmålere
  • Bydel som ledestjerne:  Byene skal ikke bare bli grønne og mer funksjonelle, de skal legge til rette for at de som bor og arbeider i dem trives. Thomas Berman er daglig leder i samfunnsinkubatoren Socentral og vil fortelle om Pådriv, et prosjekt skal gjøre en bydel i Oslo til internasjonal ledestjerne for bærekraftig utvikling.  

- Må kjøpe smart

Felles for de løsningene Oslo-byrådet nå trenger er at de neppe kan kjøpes som ferdigtestet hyllevare. I stedet må Oslo kommune involvere seg i innovative anskaffelser.  

Byråd for næring og eierskap Geir Lippestad var nylig tydelig på at Oslo kommune vil bruke sine innkjøpsmuskler til å  hjelpe frem både gründere og innovative løsninger.

Årlig bruker Oslo kommune 26 milliarder kroner på innkjøp og investeringer.

- Norge har lenge vært en sinke på ta i bruk offentlige anskaffelser som virkemiddel for å dyrke frem  nye løsninger. Signalene fra Lippestad og Raymond Johansen viser at Oslo raskt kan bli en foregangskommune som viser vei for hvordan vi kan utvikle nytt norsk næringsliv, sier direktør for digitalisering Christine Korme i Abelia.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt