Perfekt storm for energiaktørene

Publisert

Fossefall

Energiproduserende forbrukere og digitale plattformer vil snu energibransjen på hodet. 12. september jakter Abelia de nye løsningene.

Tesla-ene er blitt en naturlig del av gatebildet. Samtidig stuper prisen på solenergi så raskt at den i løpet av kort tid kan danke ut mer tradisjonelle energikilder.

Nå tar klimaminister Vidar Helgesen initiativ til å tenke nytt om hvordan de nye kreftene i fremtidens energiproduksjon og forsyning bør se ut.

12. september inviterer Abelia og Energi Norge sine medlemmer til frokostmøte om de kommende endringene. Her vil Helgesen og statssekretær Ingvil Smines Tybring‐Gjedde i Olje- og energidepartementet belyse muligheter og utfordringer på veien mot fremtidens energisystem med Statkrafts Jürgen Tzschoppe og NCE Smart Energys Ole Gabrielsen.

- Smartere strøm og delingsøkonomiske modeller legger til rette for en ny generasjon energiforbrukere, som produserer sin egen energi, så kalte prosumers. I Nederland testes de første delingskonseptene for energi ut.Det vil utfordre dagens maktstrukturer i energibransjen på en helt ny måte, sier Kjetil Thorvik Brun, fagsjef for IKT i Abelia.

Han følger Abelia-medlemmer som Enoro, NCE Smart Energy Markets, Home Control, Lyse og DNV GL tett, som hver på sin måte tar del i dette skiftet.

- Lyses transformasjon fra et tradisjonelt energiselskap til en digital tjenesteleverandør er et eksempel på den reisen mange energiselskaper bør legge ut på. Det vil transformere energiselskapene til IT-selskaper, og vil kreve en helt annen tankegang enn de har i dag, sier Brun.

Energi Norge-sjef Oluf Ulseth vil gi sitt blikk på hvordan næringen vil takle denne omstillingen.

Laboratorium for elektrifisering

Norge har lenge vært en aktiv pådriver for denne omstillingen. Vannkraft har lenge gjort Norge nær selvforsynt på miljøvennlig energi, mens el-bilsubsidiene har gjort Norge til et av Teslas viktigste markeder. Under Abelia Open la Cicero-sjef Kristin Halvorsen vekt på at Norge har mislykkes med å skape nye næringer som følge av subsidiepolitikken.

- Norge har vært et laboratorium for elektrifisering, men vi skjønte ikke hvor enormt kraftfull subsidiene ville være. Vi planla ikke for hvilke næringsmuligheter som kom som følge av dette, uttalte Halvorsen.

Hun poengterte at uttalelsen ikke var et argument for at Norge burde ha startet produksjon av biler, men at vi glemte å se etter muligheter innenfor batteriteknologi og andre tilstøtende områder.

Abelias Brun tror det fortsatt finnes muligheter for Norge til å styrke seg på energiområdet.

- Norge er en energinasjon med omfattende kompetanse på energimarked og teknologi og vi har en fremoverlent IT-bransje. Norske teknologiselskap, som f.eks. Enoro eller NCE Smart Energy Markets-miljøet, er i stand til å lede an. Men vi lykkes ikke med dette uten å utforske samarbeid mellom bransjene og myndighetene for å forløse de nye muligheten sier Brun.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt