Bevare eller innovere

Publisert

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringer. Foto: Esben Johansen.

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringer. Foto: Esben Johansen.

Regjeringens industrimelding er rett rundt hjørnet. Det er lite trolig at betonggulvene blir byttet ut med digitale plattformer, men like fullt bør digitaliseringen få en hovedrolle.

Allerede i november 2015 møtte næringsminister Monika Mæland IT-næringen hos Abelia for å få innspill blant annet til industrimeldingen. Statsråden lovte der og da at IKT ville være helt sentralt i meldingen.

Det har de siste årene vært mye snakk om industri 4.0 og det store teknologiske skiftet vi så vidt har begynt på. Digitalisering har gått fra å være noe isolert og "nerdete" til å bli en allmenn nødvendighet for innovasjon, verdiskaping og nye jobber. Det gjør det mulig å  fornye på alle samfunnsområder, og industrien er intet unntak.

Det er mange grunner til at digitalisering er vesentlig for industrien i Norge, men av de mest betydningsfulle er levedyktige arbeidsplasser. Digitalisering er nøkkelen til økt grad av "homesourcing" - altså hjemhenting av industriell produksjon. Roboter kan, ved hjelp av IT-systemer som tar i bruk avanserte teknologier som for eksempel kunstig intelligens, gjennomføre stadig mer komplekse oppgaver innen industrien. Dette kan bidra til høyere kvalitet og at Norges høye lønninger ikke lenger slår så hardt ut på pris.

En av de mest fundamentale forutsettingene for digitalisering er tilgang på digital kompetanse. I undersøkelsen "Cracking the digital code" sier McKinsey at det største hinderet for digitalisering er tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Norge har allerede en kritisk mangel på IKT-kompetanse og etterspørselen vil øke i årene som kommer. Å utdanne flere innen IKT-fag vil være helt nødvendig dersom vi skal lykkes. Norge bør ha som ambisjon å bli like gode på digitalisering av industrien som vi var til å bygge opp en oljeindustri.

Når det gjelder digitalisering av industrien har Norge har mye å lære av Tyskland, som står bak begrepet industri 4.0. Næringsministeren, Abelia med flere var i Tyskland for å lære om deres satsning på området, med ambisjon om å hente hjem inspirasjon til egen industrimelding. Tyske myndigheter har lagt godt til rette for en industriell omstilling, blant annet gjennom å sikre tilstrekkelig tilgang på IKT-kompetanse på alle nivåer, bevilge midler til forskning og laboratorier, får på plass god bredbåndsdekning, og bidrar til å bevisstgjøre små og mellomstore bedrifter til å omstille seg for en ny tid.

Det er all grunn til å tro at industrimeldingen i stor grad vil fremstå som en omfattende beskrivelse av situasjonen, men først når meldingen nå kommer vil vi få et innblikk i ambisjonsnivået og om regjeringen er mest opptatt av å bevare eller innovere. Så får det bli opp til påfølgende regjeringer å følge opp.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt