Avspark for norsk energirevolusjon

Publisert

Enormt potensiale for Norge. - Men vi må øke tempoet og bli mer synlige internasjonalt, påpeker Abelia.

Norge er i dag best i Europa på fornybar energi. Mens EU sikter mot 20 prosent fornybarandel i 2020, har Norge allerede 69 prosent. Under Abelia og Energi Norges konferanse, EnergIT, la klimaminister Vidar Helgesen vekt på at klima og nye energisystemer ligger midt i hjertet av den norske omstillingen.

Se også: Presentasjonene som ble holdt under EnergIT er lagt ut her.

- Jeg er veldig opptatt av at vi må ligge i forkant for å bli en vinnernasjon i fremtidens grønne konkurransekraft, sier Helgesen - og pekte på at god dialog mellom næring og myndigheter er en forutseting.

Statsekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Olje- og energidepartementet argumenterte for at dagens norske system innehar flere unike forutsetninger for å skape fremtidens energisektor. Det inkluderer regulerbare kraftressurser som lagrer kraften til du trenger den og et velutbygd kraftnett som dekker hele landet.

- Det er dette som er den norske lekegrinda. Norge er her i en helt unik situasjon, fastslo Tybring-Gjedde.

Teknologi til å endre verden

Formålet med Energit-konferansen var å koble disse aktørene med de ledende teknologiselskapene på området.

Abelia-selskaper som Enoro, Lyse og Østfold-klyngen NCE Smart Energy ligger helt i tet med å bygge fremtidens energiløsninger.

- Norge har unik kompetanse og teknologi som gjør at vi kan bli flaggskipet i å bygge fremtidens energiløsninger og energimarked, sier fagsjef Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Han viser også til at strømbørsen Nordpool er stiftet og fortsatt har kontorer i Norge. Børsen kom til som et resultat av de regulatoriske valgene politikerne den gang tok.

- Norge var tidlig ute med å deregulere energimarkedet allerede i 1990. Det la grunnlaget for Nordpool. Dersom vi gjør de riktige valgene nå, har vi på ny mulighet til å ta en ledende posisjon, argumenterer Brun.

Klar til å snu markedet på hodet

I bresjen for det nye står blant annet NCE Smart Energy i Østfold som står bak Europas mest avanserte mikrostrømnett. De siste seks årene har klyngen investert nærmere en halv milliard kroner fordelt på mer enn 20 forskningsprosjekter.

Nylig ble klyngen tildelt et nytt prestisjefullt EU-prosjekt for å bygge fremtiden skybaserte løsninger for bruk, lagring og produksjon av energi. Med på laget er norske selskaper som Lyse, eSmart Systems og NTNU, så vel som Schneider Electric.

Fra klyngen ser styreleder Benedicte Fasmer Waaler i klyngens morselskap Smart Innovation Østfold nok et norsk fortrinn.

- Batteriene på elbilene gjør det mulig å bygge opp et økosystem for småskala lagring, sier Fasmer Waaler.

Digitalisering endrer bransjen

For å få til dette trenger NCE Smart Energy både norske politikere og Statkraft på laget. Statssekretær Smines Tybring-Gjedde er opptatt av at Norge legger til rette - men påpeker samtidig at stabiliteten i kraftmarkedet er viktig.

- Kraftmarkedet har lite slingringsmonn. Statnetts oppgave er å sørge for at frekvensene i strømnettet ligger på mellom 49,9 og 50,1 herz. Det viser at små endringer kan få store konsekvenser, sier Tybring-Gjedde.

Utfordringen for bransjen er å opprettholde denne stabiliteten samtidig som de nye løsningene innføres. Statkrafts direktør for marked og IT, Jürgen Tzschoppe i Statkraft, er tydelig på at digitaliseringen vil endre de aller fleste funksjonene i strømnettet. Sammen med Statnett har han ansvaret for at det skjer på en smidig og effektiv måte.

Det skjer blant annet gjennom å teste ut virtuelle kraftstasjoner, der 1000 desentrale installasjoner tar rollen som en stor kraftprodusent.

Thorvik Brun i Abelia er opptatt av at tempoet i omstillingen må opp.

- Energit-møtet viser at det finnes mange gode grunner til at Norge bør lede an i denne omstillingen. Statkraft viser at de tar digitaliseringen på alvor. Norges fremste utfordring er at vi må øke tempoet og bli mer synlig internasjonalt, sier Brun.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt