Statlig hinderløp

Publisert

Håkon Haugli, Abelia og Eldar Hauge, Indra Navia under Arendalsuka 2015.

Industrimeldingen gir gründer-boost og fiskesprell, men ingen klare tiltak for hvordan Norge skal skape 300.000 nye arbeidsplasser, mener Eldar Hauge i Indra Navia.

Han spør hvordan Norge skal skape flere arbeidsplasser og øke nasjonal verdiskaping med en uklar industrimelding uten insentiver. Onsdag 7. juni stiller Hauge på Abelias frokostmøte om industrimeldingen for å snakke om det han mener er manglende ambisjoner.

- Staten skal være en støttespiller i norsk verdiskaping, ikke et hinder, mener Hauge som ikke er spesielt tilfreds med industrimeldingen. En vesentlig mangel er satsing på etablert næringsliv, hvor utviklingspotensialet for nye arbeidsplasser er størst.

Lite satsing på etablert næringsliv

- ¬Etablerte virksomheter utvikler produkter fortere, fordi det krever erfaring når man raskt skal utvikle et velfungerende produkt. I tillegg er det enklere for etablerte virksomheter å komme inn på internasjonale markeder med gode eksisterende markedsapparater, sier han.

Hauge mener industrimeldingen ikke gir noen klare målsettinger eller tall for hvordan man skal bruke etablerte virksomheter til å øke nasjonal verdiskaping. Han mener eksisterende bedrifter representerer en enorm mulighet, og at det eneste hinderet er staten. Derfor vil han at staten skal bruke sine etater og eierskap i selskaper til å sikre nasjonal næringsutvikling.

- Dette innebærer andre roller enn som utbyttehai. Som deleier må staten ha ambisjoner om å sikre at disse virksomhetene er med på å generere nasjonal verdiskaping, mener Hauge.

Motiverende insentiver

Indra Navia-sjefen etterlyser behovet for motiverende insentiver, og sier at de statlige selskapene og etatene tydeligvis er livredde for at et samarbeid med nasjonal industri vil resultere i regelbrudd i EØS-avtaler og lignende.

- Det er en ubegrunnet frykt. Det er trist at man ikke forstår hvilke frihetsgrader som ligger i mulighetene for samarbeid mellom næringsutvikling og statlige selskaper og etater. Selskaper som Avinor bør premieres for å sette i gang virksomheter som skaper norske arbeidsplasser. I dag er det snarere tvert i mot. Det eneste vi ber om er at norske selskaper får samme rammevilkår i vårt hjemmemarked som våre konkurrenter har i sine - både innenfor og utenfor EU, sier Hauge.

Staten må ifølge Hauge også fungere som en nasjonal referanse. I dag får bedrifter oppstartshjelp fra blant annet såkornsfond og Innovasjon Norge. Denne støtten gir i beste fall en prototyp, men ikke noe industrialisert produkt.

Trenger referansekontrakter

- Vi er avhengige av at de statlige etatene og selskapene brukes som verktøy for å gi norske eksportbedrifter referansekontrakter, sier Hauge.

Han illustrerer med sin egen bedrift. Indra Navia er en veletablert og vellykket eksportbedrift, som blant annet produserer satellittbaserte landingssystemer for fly.

- Med en ettertraktet teknologi og et internasjonalt marked med bare én konkurrent er utsiktene svært gode. Dessverre stopper verdikjeden opp. For å få solgt våre systemer internasjonalt må Indra Navia få sertifisert våre systemer, og dette kan vi åpenbart ikke gjøre selv, sier Hauge.

Riktig støtte gir verdiskaping

Få ville kjøpt en ny medisin på markedet uten at den er godkjent av en objektiv tredjepart. De må ha en referansekontrakt fra en sertifisert kunde, altså staten. Uten denne sertifiseringen fra en statlig aktør blir Indra Navias livsvilkår svært dårlige, og det er ingenting de kan gjøre med det.

- Med den riktige statlige støtten kan norsk verdiskaping øke. Indra Navia har all produksjon i Norge, vi har kunder over hele verden basert på norsk arbeidskraft, og vi har mange norske underleverandører på blant annet elektronikk og mekanikk. Dette gjør at det nasjonale verdiskapingsinnholdet i våre produkter er svært høyt, sier Hauge.

Lurer du på noe? Kontakt oss!

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt