Ny konferanse i 2017: Spaceport Norway

Publisert

Ole Dokka i Spaceport

Ole Dokka på scenen under IAC 2016 i Mexico.

Norge må gripe muligheten til å ta en verdensledende posisjon innen romindustri.

Jordobservasjon, satelittnavigasjon, boring på Mars, livredding med ubemannede fly, posisjonering, landingssystemer for fly, avdekking av oljesøl og snøskredvarsling. Data fra verdensrommet er samfynnsnyttige og byr på muligheter for næringsutvikling. Abelia organiserer mange virksomheter som retter blikket oppover og fremover – opp i rommet og fremover mot mulighetene som ligger i å omsette kunnskapen om verdensrommet til bedrifter, verdiskaping og arbeidsplasser.

- Norge har store fortrinn innenfor romindustri. Vi har unik kunnskap innen satelittkommunikasjon- og teknololgi, og sterke geografiske fortrinn, sier Håkon Haugli og påpeker viktigheten av at en ny romstrategi svarer på disse mulighetene.

Norske aktører i bransjen markerer seg også stadig sterkere. En av dem er Ole Dokka, daglig leder for den nye konferansen Spaceport Norway. Han var nylig i Mexico som foredragsholder på International Astronautical Congress 2016, og vi har fått et intervju med han for å høre hva han tenker om norsk romindustri.

Hva skal du lansere, og hvorfor?

- Konferansen og utstillingen Spaceport Norway, som åpner 17 juni 2017 på Stavanger Forum. Det var dette vi annonserte for første gang i Guadaljara 29 september, forteller Dokka. 

Vi ønsker å å rette fokuset mot vekst og utvikling i den internasjonale romfartsindustrien og hvilke muligheter dette skaper. Spesielt med tanke på økende demokratisering og globalisering de siste årene, er romindustrien en spennende plattform for ny næring og industrialisering. Det er med andre ord ikke en konferanse om å reise til Mars eller månen, men mulighetene teknologi- og kompetanseoverføring skaper på tvers av industri samt hvordan enorme mengder sensor-data fra satellitter kan skape verdifull innsikt for mange virksomheter, gjennom økt satsing på maskinlæring og kunstig intelligens. Romfart og digitalisering hører sammen!

Mange av disse løpene har såvidt startet, lykkes vi kan vi skape en kanal og møteplass som kan bidra til økt innovasjonskraft og verdiskaping i norsk industri og næringsliv gjennom nye samarbeid og partnerskap, og posisjonere oss sterkere for markedene som økt digitalisering skaper fremover, som f.eks smart landbruk & fiske, smarte byer, autonome transportsystemer og sikkert ting vi ikke har tenkt på i dag.

Hvilket politisk tiltak er det aller viktigste for å bedre vilkårene for romindustrien i Norge?

Norge trenger et nasjonalt romprogram, i tillegg til et aktivt medlemskap i ESA, med langsiktighet, tydelige og ambisiøse mål. Strategien må bygges på samfunnsnytte og beredskap, men også mål om industriell vekst og aktiviteter innen forskning og utvikling som kan bidra til å styrke Norge som teknologi-nasjon.

Programmet burde ha minst 10 års perspektiv og de økonomiske rammene burde ganges med minst 10 pr år, i forhold til i dag. Det kunne forvaltes av et oppgradert Norsk Romsenter med en tydelig og aktiv statsråd som eier i regjeringen.Det ville gitt aktørene i bransjen forutsigbarhet og skapt muligheter for mange nye, det ville også inspirert unge til å velge utdanning innenfor disipliner vi trenger mer av gjennom sterke samarbeid med alle universitetene. Et skikkelig løft må til f0r å skape fremtidens industri, avlutter Dokka.

Les også Håkon Hauglis innlegg Verdier i verdensrommet.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt