Slipp forskningen fri

I en tid hvor forskningens uavhengighet blir diskutert, mener Abelia det er behov for en armlengdes avstand fra forskning til politikk og næringsliv.

Administrerende direktør Alvhild Hedstein i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sluttet onsdag på dagen etter å ha røket uklar med styret. Hun mener det ble umulig å fortsette så lenge styret pålegger henne å følge opp regjeringens vedtak om å flytte deler av NIBIO fra Kvithamar til Steinkjer uten økonomisk inndekning. Hedsteins avgang er beklagelig, men illustrerer godt en politisk detaljstyring av forskningsinstitutter som ikke hører hjemme noe sted, men som vi likevel ser altfor ofte. Det er bare to måneder siden vi så en parallell sak der fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mente forskere ved det statlig eide Havforskningsinstituttet (HI) burde være mer næringsvennlige.

Ansvar og myndighet må gå hånd i hånd. Politisk styring som griper inn i forskningsinstituttets faglige og økonomiske handlefrihet, undergraver instituttets mulighet til å drive med best faglig kvalitet og størst økonomisk effektivitet. Politikere må drive med det de er best på, og det er ikke nødvendigvis å gjøre strategiske beslutninger for landbruks- og fiskeriforskning.

I en tid hvor forskningens uavhengighet blir diskutert, mener Abelia det er behov for en armlengdes avstand fra forskning til politikk og næringsliv. Det sikres best gjennom organisatorisk fristilling av de gjenværende statlig eide forskningsinstituttene. Da vil det ikke kunne stilles spørsmål ved forskningens åpenhet og uavhengighet. Samtidig blir det langt enklere for instituttene å ta oppdrag og inngå samarbeid, enten det er med private eller offentlige aktører – og organisere sin virksomhet slik at den er best mulig faglig og økonomisk.

Det er overraskende at en borgerlig regjering, som har så stor tro på markedet, ikke ønsker å styrke den uavhengige forskningen og holde staten på armlengdes avstand. I stedet burde de vurdere en fristilling av forskningsinstituttene fra statlig eierskap og styring, og de siste dagers hendelser tyder på at NIBIO er et perfekt sted å starte.

Denne kommentaren sto på trykk i en forkortet versjon i Dagens Næringsliv mandag 13. juni

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt