Norge mislykkes med grønt skifte

Publisert

Balkonger med mange grønne planter

- Vi ser tegn på at Norge nok en gang står i fare for å miste initiativet. Forskjellen er at denne gangen har vi ikke råd til å bomme, sier Bjørgum.

Abelia i bresjen for norske bedrifter som vil få fart på den sirkulære økonomien.

"Det grønne skiftet" ble i fjor kåret til årets nyord av Språkrådet. Denne våren har regjeringen fulgt opp med to grønne omstillingskonferanser.

Men ferske tall viser at Norge så langt henger etter norden og OECD i den grønne omstillingen. Det viser nye tall satt sammen av BI-forsker Per Espen Stoknes. Han omtaler det norske grønne skiftet som vås.

BI-forsker Per Espen Stoknes har sammenliknet hvorvidt ulike land har kommet i gang med det grønne skiftet. Sammenlikningen tegner et lite hyggelig bilde for Norge.

Det er en politisk utfordring, men betyr også at norsk næringsliv går glipp av store muligheter, frykter Abelia.

- Neste generasjon av Apple, Facebook og Google vil trolig være grønne selskaper. Potensialet i grønne vekststrategier er beregnet til om lag 6.000 mrd dollar hvert år fra nå og til 2030. Det er mye, mye større enn i petroleum, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Han poengterer at det ikke skyldes mangel på muligheter.  Under konferansen "Smart grønn vekst" som Abelia arrangerte sammen med Norsk Industri og Handelshøyskolen BI torsdag, ble det trukket fram at Norge har en rekke grønne konkurransefortrinn.

- Analysen fra både Kreutzer og satsingsområdene som Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth pekte ut i innovasjonstalen, bekrefter det vi allerede har visst. Norge har unike muligheter for å ta ledende posisjoner innenfor både sirkulær økonomi og bioøkonomi, sier Haugli.

Må skape rammevilkår for fremtiden

Abelias fagsjef Tarje Bjørgum jobber nå aktivt med å samle de grønne innovatørene, og skape politisk forståelse for å lage rammevilkår for fremtiden.

Med på laget er innovative norske selskaper som Gelato Group, Enoro, NCE Smart Energy og de norske inkubatorene, klyngene og TTO-ene. 

Per i dag blokkerer mange av de eksisterende næringenes interesser for de nye mulighetene.

- De eksisterende strukturene har sterkere stemmer enn de nye, uttalte Idar Kreutzer på konferansen. Han er leder for det regjeringsnedsatte ekspertutvalget for grønn konkurransekraft.

To dager tidligere pekte Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth i samme retning.

- Vi må sikte mot de store problemene. Glem tradisjonelle bransjeskiller, uttalte Traaseth under Innovasjonstalen.

Både Haugli og Bjørgum er innstilt på å løse disse flokene.

- Kreutzer og Traaseths analyser må nå følges opp politisk for å skape rammevilkår for fremtidens næringsliv, fastslår Haugli. 

- Norge var ledende på en rekke tech-områder i tidlig fase. Oljeboomen gjorde at vi valgte bort denne muligheten. Vi ser tegn på at Norge nok en gang står i fare for å miste initiativet. Forskjellen er at denne gangen har vi ikke råd til å bomme, sier Bjørgum.

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her. 

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt