Konsulentkutt er dårlig nytt både for nyutdannede og for offentlig sektor

Publisert

Regjeringens motstand mot konsulent og rådgivernæringen er dårlig nytt for nyutdannede og uerfarne arbeidstakere. Det er snodig at Arbeiderpartiet og Senterpartiet jobber aktivt med å frastøte seg en velgergruppe som er viktig for dem, skriver Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia.

Innlegget har tidligere stått på trykk i Klassekampen. 

Kommunalministeren har gjennom tildelingsbrevet for 2022 pålagt alle departementer å redusere konsulentbruken. Dette er det første konkrete utslaget av retorikken særlig Senterpartiet har anført mot rådgivningsbransjen i valgkampen.

Tall fra fagforeningen Akademikerne viser at mange har rådgivningsbransjen som første jobb. 14 % av nyutdannede jobber innen rådgivning og konsulentvirksomhet. Blant ulike utdanningsretninger er gjelder dette særlig studenter med bakgrunn fra ALI-fagene (advokat, lege og ingeniør), men også rundt 20 % av akademikernes nyutdannede medlemmer innen kunst, arkitektur og design har rådgivningsbransjen som første stoppested.

Koronapandemien har gjort det ekstra vanskelig for nyutdannede å komme i arbeid. NIFUs kandidatundersøkelse fra 2020 viste for eksempel en økning i arbeidsledigheten blant nyutdannede i koronaperioden.

Rådgivningsbransjen er også en attraktiv bransje. Dette begrunnes gjerne med den store variasjonen i prosjekter man får mulighet til å jobbe med, med kunder fra mange forskjellige bransjer, og sektorer – deriblant offentlig. Den store variasjonen gir mange gode muligheter for å få erfaring man kan dra nytte av for senere karrieresteg.

Det er også verdifullt for offentlig sektor å få råd fra konsulenter som har erfaring med problemstillinger fra det private, og vice versa. Det er bekymringsfullt hvis man bygger skott mellom sektorene, slik at verdifull erfaring forblir innlåst i sektorene, og nyutdannede får færre utviklingsmuligheter.

Mange arbeidsgivere har mye å lære av måten rådgiverhus bidrar til intern kompetanseheving – og spredning. Eksempelvis ansetter mange store konsulenthus "kull" med nyutdannede som følger et opplæringsprogram hvor man kan lære av hverandre, av mer erfarne kolleger og av eksterne.

Offentlige etater benytter eksterne rådgivere fordi de mangler kompetansen de trenger, og/eller ikke anser det som hensiktsmessig å ha slik kompetanse internt.

Regjeringens upresise og ubegrunnede konsulentkutt rammer altså både de nyutdannede og de som trenger kompetansen deres.

 

Rapporten Verdien av gode råd viser hvordan rådgivernæringen bidrar til jobbskaping og kompetanseløft. Les mer her