Større usikkerhet i rådgiverbransjen

Publisert

Mann ser i kameraet. Foto: © Ilja C. Hendel

Rådgiverbarometeret for andre kvartal viser en klar økning i rådgiverbedrifter som mener markedssituasjonen er dårlig.

Første kvartal oppga åtte prosent av rådgiverbedriftene at markedssituasjonen oppfattes som dårlig, mens 20 prosent oppgir at situasjonen oppfattes som dårlig nå. 

Samtidig er det lite endring blant bedriftene som oppgir at situasjonen er god. Andelen bedrifter som oppgir at situasjonen er god ligger på 33 prosent mot 36 prosent i første kvartal. Det er altså større større strekk i laget av rådgiverbedrifter som svarer på hvordan de oppfatter sin egen markedssituasjon.

-Den 1. april ble det innført nye bestemmelser om innleie av arbeidskraft som rammer rådgiverbransjen. Innføringen av nytt regelverk bidrar til usikkerhet blant virksomhetene. Dette kan være en delforklaring på hvorfor de anser rammebetingelsene som uforutsigbare. Flere av våre medlemmer forteller at særlig offentlige virksomheter strammer også inn på innkjøp av tjenester fra rådgiverbransjen. Det tredje hinderet er økte innkjøpspriser, sier Søreide. 

Også når det spørres om markedsutsiktene oppleves situasjonen dystrere for rådgiverne. 37 prosent av bedriftene oppgir at de forventer en forverring av markedssituasjonen seks måneder frem i tid. I første kvartal var dette tallet 20 prosent. 

Rådgiverbedriftene er samlet sett likevel mer optimistiske enn resten av næringslivet. 

Les rapporten "Oppdragsformer i rådgivernæringen"