Rådgivere bygger kompetanse

Publisert

Stående mann.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør. Foto: Ilja C. Hendel

Verken kunder eller konsulenter tror at redusert bruk av innleie vil føre til en stor økning i faste ansettelser hos kundene. Det kommer fram i en ny rapport om rådgivernæringen som ble lansert i denne uken.

Rapporten er laget av Menon Economics på vegne av Akademikerne, som har mange av sine medlemmer i rådgivernæringen. Abelia var invitert til lanseringen som representerer hele bredden av rådgivernæringen som arbeidsgiver.

Usikkerhet

Kunnskapsintensive tjenester har blitt en stadig viktigere del av omstilling og utvikling av nytt næringsliv i Norge. Selv om offentlig sektor utgjør kun 10 prosent av rådgivernæringens kundegrunnlag og omsetning skaper innstrammingene i arbeidsmiljøloven knyttet til innleie av arbeidskraft fra 1. april 2023 usikkerhet for de ansatte i rådgivernæringen. Usikkerheten er ikke bare knyttet til offentlig sektor som oppdragsgiver, men også til usikkerhet hos kundene i næringslivet om hvordan de skal forholde seg til regelverket.

Det vil dermed være viktig at unntakene for spesialiserte rådgivere i regelverket, bidrar til at disse arbeidstakerne ikke opplever unødig usikkerhet knyttet til sin jobb i tiden fremover, heter det i rapporten.

– Dette er en meget god og innholdsrik rapport. Den supplerer på en fin måte de analysene av rådgivernæringens rolle og verdiskapning, som vi har laget i Abelia, sa næringspolitisk direktør i Abelia Nils-Ola Widme under lanseringen.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med samarbeidet mellom Akademikerne og Abelia i arbeidet med å utvikle spesialistunntaket. Nå skaper det også mange nye spørsmål, men det er bedre å ha et unntak med uklare grenser, enn å ikke ha noe unntak i det hele tatt. Her hadde vi god dialog med Arbeiderpartiet i Stortinget, særlig Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes, sa Widme.

Les hele rapporten.

Fakta om rådgivernæringen

Rådgiverne fyller et kunnskapsbehov for sine kunder. Bruk av rådgivere har til hensikt å tilføre kunden ny innsikt.Rådgivernæringen utgjør en betydelig del av norsk næringsliv med sine over 140 000 sysselsatte innenfor ulike profesjoner og bransjer. Næringen omsetter for nesten 300 milliarder kroner og står for en verdiskaping på 154 milliarder kroner (2021). Av de 11 bransjene som utgjør næringen er teknologiske rådgivere og IKT-rådgivere de klart største bransjene. Næringen har vært en viktig del av arbeidsdelingen i samfunnet med økt spesialisering de siste femti årene. Kunnskapsintensive tjenester har blitt en stadig viktigere del av omstilling og utvikling av nytt næringsliv i Norge.

Kilde: "Oppdragsformer i rådgivernæringen" av Menon Economics for Akademikerne.