Kjære medlemmer, støttespillere og venner

Publisert

Sittende mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia. Foto: Ilja C. Hendel

2023 går mot slutten, og vi legger bak oss et år der det har skjedd mye, ikke minst på digitaliseringsfronten. Diskusjon om utvikling og bruk av kunstig intelligens har fylt alle kanaler. Det er ingen tvil om at AI vil forandre næringslivet og samfunnet for øvrig, og at våre kunnskaps- og teknologivirksomheter spiller en sentral rolle i utviklingen.

2023 har også vært et krevende år. Grusomme kriger med store tap gjør dypt inntrykk på oss alle. Voksende geopolitisk spenning bekymrer oss både som enkeltpersoner og næringslivsledere. Høy inflasjon og rente er en utfordring, og kompetansemangelen er fortsatt stor.   

Heldigvis tror mange eksperter, inkludert NHOs samfunnsøkonomer, at vi har nådd en rentetopp, og at vi kan få en liten bedring i vekstbildet neste år.   

Bedriftene muliggjør innovasjon og omstilling. Norge og Europa trenger dette mer enn noen gang. IT-næringen spiller en avgjørende rolle for å løse samfunnsproblemer samt skape nye jobber. Næringen bidrar til økt produktivitet og verdiskaping i norsk økonomi.  

Statsbudsjettet for 2024 var en skuffelse. Regjeringen viderefører økt arbeidsgiveravgift, og gjør dermed tilgangen på høykompetent arbeidskraft enda dårligere. Abelias Omstillingsbarometer 2023 viste at Norge gjør det stadig dårligere på teknologikompetanse og spisskompetanse enn våre naboland. Derfor er det svært uheldig at man viderefører en skatt som gjør problemet enda verre.  

Kutt i næringsrettet forskning vil ramme næringslivets evne til å omstille seg til en grønn og bærekraftig framtid. Norge er verdensledende på mange forskningsområder, og derfor er det meget uklokt av politikerne å forhandle bort penger til avgjørende forskning og teknologiutvikling.  

Heldigvis har Abelia fått gjennomslag på flere politiske saker som er viktig for våre medlemmer. For eksempel presenterte regjeringen i sommer en strategisk satsing og veikart for helsenæringen. Dette har Abelia jobbet for i mange år. Vi er også glade for innføringen av skjerpede klima- og miljøkrav i offentlige anskaffelser​​, selv om løsningen ikke er så god. Det er også bra at det bevilges 2 milliarder kroner til tidligfasekapital (Nysnø og Investinor). Vi er også glade for at budsjettforliket legger opp til å sette av 5 milliarder kroner til et nytt virkemiddel for grønne prosjekter i tidlig- og oppskaleringsfase som vil gi økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk næringsliv. Også noe vi har jobbet for i mange år i Abelia.  

Vi er også veldig fornøyd med at regjeringen lyttet til friskolene, og endret sitt opprinnelige forslag om kutt i finanseringen av friskolene i 2024​.  

Abelia og våre medlemmer har lenge etterlyst en tydelig og aktiv digitaliseringspolitkk, og er svært fornøyd med utnevnelsen av Karianne Tung som digitaliserings- og forvaltningsminister. Statsråden traff Abelia og mange av våre medlemmer på sin aller første arbeidsdag. Hun har allerede levert positivt på flere saker vi er opptatt av., og vi har levert et omfattende innspill til hennes arbeid med ny digitaliseringsstrategi for Norge. 

Våre advokater har håndtert nær 4000 saker for våre medlemsbedrifter i året som har gått. Gratis juridisk rådgivning er ikke bare en mye brukt medlemsfordel – stadig vekk får advokatene våre blomstre og hilsener fra medlemmer som har fått helt nødvendig hjelp i vanskelige saker. Det varmer!   

Vi har gjennom året arrangert over 100 møteplasser i hele landet. Fra store arrangementer som Arendalsuka og HR-konferansen, til mindre nettverk og kurs. Vår webinarserie om fremtidens arbeidsliv var svært populært – ikke minst programmet om kunstig intelligens på arbeidsplassen.  

Abelia har også i 2023 blitt større og sterkere i år i form av flere medlemmer. I dag har våre medlemmer over 65 000 årsverk. Det er vi stolte av!  

Alle vi som jobber i Abelia er takknemlige for tilliten dere som medlemmer viser oss, og vi motiveres av å jobbe for dere. Vi jobber derfor også kontinuerlig med å bli bedre. Til dette vil vi gjerne ha innspill til saker dere er opptatt av eller ting vi kan gjøre annerledes.  

Jeg vil takke alle ansatte som står på hver dag for at Abelia skal oppfylle sitt viktige samfunnsoppdrag. Jeg ønsker også sende en takk til Abelias styre, som gjør en svært viktig innsats på vegne av medlemsbedriftene. 

Tusen takk for godt samarbeid i år, og så håper vi at 2024 blir et bedre år for oss alle både når det gjelder fred, bærekraft og digitalisering.