Markedsrapport for rådgivernæringen

Abelia ønsker å bidra med fakta og innsikt om våre medlemmers syn på egne markeder. Markedsrapporten som presenteres under viser våre medlemmers markedssituasjon, med særskilt oppmerksomhet rettet mot rådgivernæringen. Tallene hentes fra Næringslivets økonomibarometer, hvor bedriftene svarer på spørsmål om markedssituasjon og -utsikter, hinder for nyinvesteringer og næringens behov for arbeidskraft. Rapporten oppdateres kvartalsvis.

Markedsrapport for rådgivernæringen

Hvert kvartal lager vi en markedsrapport som oppsummerer den økonomiske situasjonen til Abelias medlemmer, basert på spørreundersøkelsenNæringslivets økonomibarometer.  

Svarene fra andre kvartal 2025 viser at det er samlet sett mindre optimisme i norsk næringsliv sammenlignet med forrige kvartal. Både markedsituasjon og markedsutsikter vurderes noe mer negativt i årets andre kvartal. Abelias medlemmer har et noe mer optimistisk syn på egen markedsituasjon enn gjennomsnittet av alle NHOs medlemmer, men nettobalansen av positive og negative svar har svekket seg i andre kvartal. 

Abelias medlemmer i rådgivernæringen er mer optimistiske. Andelen som vurderer egen markedssituasjon som god, og andelen som forventer en bedret markedssituasjon det kommende halvår, øker for tredje kvartal på rad. Samtidig er det flere respondenter som opplever hinder for ekspansjon, og flere som forventer et redusert behov for arbeidskraft framover.  


Usikre tider i den globale økonomien

Norge, i likhet med våre viktigste handelspartnere, står fortsatt i en økonomisk hverdag preget av usikkerhet og omstilling. Etter to år med svak vekst, blant annet som følge av pandemi-ettervirkninger, høy inflasjon og geopolitiske spenninger, ser 2025 ut til å markere et forsiktig vendepunkt. Ifølge tall fra SSB vokste fastlands-BNP med 1,0% i første kvartal, et resultat som i stor grad skyldtes midlertidige forhold som høy vannkraftproduksjon og bilsalg før avgiftsøkninger. Like fullt er NHOs anslag for året som helhet optimistiske – med forventet fastlandsvekst på 1,7% støttet av økende kjøpekraft, høy offentlig pengebruk og fortsatt solide oljeinvesteringer. 

Internasjonalt preges utviklingen av tiltagende geopolitiske og handelspolitiske spenninger. Donald Trumps tilbakekomst til Det hvite hus har ført til en proteksjonistisk vending i amerikansk handelspolitikk. Den såkalte «Liberation Day»-pakken har økt tollsatsene på varer fra blant annet Norge, EU og Kina. Tollsatsene har ført til lavere global vekst, økt usikkerhet og svekkede eksportutsikter for norsk næringsliv – spesielt for sjømat, metall og industrivarer. Selv om Norge bare sender om lag 8% av fastlandseksporten til USA, kan konsekvensene trolig bli bredere, gjennom reduserte investeringer og lavere global etterspørsel. 

Dette medfører et mer krevende landskap for norsk næringsliv. Usikkerhet rundt markedsadgang og verdikjeder utfordrer eksisterende forretningsmodeller, og tvinger mange virksomheter til å vurdere nye produksjonsformer, lokaliseringsstrategier og forsyningslinjer. Selv om det på kort sikt kan gi høyere kostnader og svekket innovasjonstakt, kan det på lengre sikt åpne for regional vekst, økt selvforsyning og nye forretningsmuligheter. I denne overgangen vil rådgivernæringen spille en avgjørende rolle i å hjelpe bedrifter med å tilpasse seg og utvikle strategier for bærekraft, effektivisering og konkurransekraft. 

Hvordan defineres rådgivernæringen?

Næringsgruppen Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting består blant annet av bedrifter som tilbyr teknisk konsulentvirksomhet, arkitekt-, juridisk og regnskapsmessig tjenesteyting og forskning og utviklingsarbeid. Abelia har også medlemmer som tilbyr rådgivertjenester innen informasjonsteknologi og arbeidskrafttjenester. I offisiell næringsgruppering plasseres disse henholdsvis under næringsgruppen Informasjon og kommunikasjon og Forretningsmessig tjenesteyting. Under vil vi legge sammen svar fra medlemmene som tilbyr rådgivertjenester innen informasjonsteknologi, arbeidskrafttjenester og dem registrert innen faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting, og omtale dette som rådgivernæringen.

Økt optimisme og positive utsikter for 2025

Medlemsundersøkelsen viser større grad pessimisme blant Abelias medlemmer for markedsituasjonen det kommende halvåret. Flertallet forventer fortsatt en uendret markedssituasjon, men andelen som forventer en forverring øker med 10 prosentpoeng. Det er nå flere som forventer en forverring enn en forbedring.  

Inngangen i 2025 var preget av økt optimisme blant respondenter i rådgivernæringen, og denne trend fortsetter inn i årets andre kvartal. Andelen som oppfatter egen markedssituasjon som god øker med 5 prosentpoeng, og det er nå 19 prosentpoeng flere som oppfatter egen markedsituasjon som god, enn som oppfatter den som dårlig.   

Overordnet er også de generelle markedsutsiktene mer positive i rådgivernæringen i årets andre kvartal. Det er nå 15 prosentpoeng flere som forventer en bedret situasjon, enn som forventer en forverret situasjon. Flertallet av respondenter har fortsatt nøytrale forventninger til markedsutsikter fremover, og gjenspeiler i stor grad den generelle usikkerheten for 2025 i norsk økonomi.   

Rådgivernæringen forventer økte driftsresultat framover

I årets andre kvartal er det samlet mindre optimisme hos Abelias medlemmer rundt utsiktene for salgspriser, driftsresultat og investeringer. Det er nå 5 prosentpoeng flere som forventer en nedgang i både salgspriser og driftsresultat det kommende halvåret. 

Abelias medlemmer i rådgivernæringen har mer optimistiske forventninger til driftsresultat det kommende halvåret. Andelen som forventer en bedring øker med 15 prosentpoeng, fra 21 til 36 prosent. Samtidig faller andelen som forventer en nedgang i driftsresultat de neste 6 måneden med 3 prosentpoeng.  

Utsiktene for investeringer det kommende halvåret er noe mer positivt, men forblir over lag nøytrale. Blant rådgivernæringen faller andelen som forventer en nedgang i investeringer fra 23 til 17 prosent, og det er nå 7 prosentpoeng flere som forventer en reduksjon i investeringer, enn en økning.

Ifølge Norges Bank sitt regionale nettverk var investeringsnivået i næringslivet lavere i 2024 enn i 2023, og investeringene forventes å bli lavere i 2025. Bedriftene peker særlig på klimatiltak, digitalisering, datalagring og automatisering som viktige investeringsområder, men høye investerings- og finansieringskostnader demper investeringsvilligheten.  

Synkende omsetning og uforutsigbare rammebetingelser største hinder for investeringer

Økonomibarometeret spør også medlemmene om hva de oppfatter som hinder for nye investeringer og ekspansjon. Svar fra respondenter i andre kvartal viser at Abelias medlemmer i mindre grad oppfatter direkte hinder for investeringer sammenlignet med NHO-medlemmer totalt. Ser vi på hele NHO-fellesskapet er det særlig økte innkjøpspriser, lite forutsigbare rammebetingelser og synkende omsetning som peker seg ut som større hinder.   

Blant medlemmer i rådgivernæringen er det færre bedrifter som ikke opplever noe hinder sammenlignet med forrige kvartal. Det siste året er det særlig synkende omsetning, manglende tilgang til kvalifisert arbeidskraft og uforutsigbare rammebetingelser som har blitt trukket frem som større utfordringer. For mange vedvarer disse også i årets andre kvartal.  

Uforutsigbarhet rundt rammebetingelser oppleves i større grad som en større utfordring, og andelen som oppfatter lite forutsigbarhet rundt rammebetingelser som et større hinder øker med 8 prosentpoeng, til 34 prosent. Det er nå kun 12 prosent av respondenter som ikke opplever dette som en utfordring. 

I dialog med medlemmene har forutsigbarheten knyttet til rammebetingelser blitt trukket fram som problematisk av mange de siste par årene. De senere årenes endringer knyttet til blant annet innleieregler, ekstra arbeidsgiveravgift og exit-skatt bidrar til å redusere investeringsinsentivene og øke usikkerheten om framtiden. Også endringer i offentlige prioriteringer knyttet til bruk av konsulenter skaper usikkerhet i rådgivernæringen. Denne usikkerheten gjør at mange kan ønske å avvente investeringer, også i nye ansatte.  

Kompetansemangel har historisk vist seg være en stor utfordring for Abelias medlemmer, også blant rådgiverne. Kompetansebarometeret for 2024 viser at 59 prosent hadde et udekket behov for kompetanse. Hovedsakelig ble IKT, samfunns- og juridiske fag, samt ingeniørfag trukket frem som områder der virksomhetene hadde behov for kompetanse. Dette fører i mange tilfeller til at utvidelse av virksomheten blir utsatt eller skrinlagt. Medlemmer i Abelia peker på både manglende kompetanse i det norske arbeidsmarkedet og vansker med å tiltrekke og beholde talenter fra utlandet som utfordrende.  

Nøytrale sysselsettingsutsikter i rådgivernæringen ut året

Blant Abelias medlemmer forverres sysselsettingsutsiktene i årets andre kvartal. I begynnelsen av 2025 var utsiktene hovedsakelig nøytrale, med 3 prosentpoeng flere som ventet en nedgang i antall ansatte, enn en økning. I andre kvartal faller denne med 20 prosentpoeng, til en nettobalanse på -23 prosent. 

Også i rådgivernæringen forverres sysselsettingsutsiktene fra forrige kvartal, men forblir over lag nøytrale. Andelen som forventer en nedgang i antall ansatte øker med 11 prosentpoeng, fra 12 prosent i forrige kvartal til 23 prosent i andre kvartal.  

Som følge av dette er det flere bedrifter som planlegger nedbemanning de neste tre måneder. Andelen som planlegger å gjennomføre oppsigelser øker fra 10 prosent i første kvartal til 20 prosent i andre kvartal. Sannsynligvis henger dette sammen med den svake økonomiske veksten i Fastlands-Norge, kombinert med den lave veksten i arbeidsledighet siden 2022. Når sysselsettingen vokser mer enn verdiskapingen, bidrar dette til fallende produktivitet og lønnsomhet i næringslivet. Hvis en slik situasjon vedvarer, i kombinasjon med høye lønnskostnader og avslutning av midlertidige prosjekter, er det ikke overraskende at noen bedrifter blir nødt til å si opp, permittere eller nedbemanne ved naturlig avgang.     

Om Næringslivets økonomibarometer

Fire ganger i året blir våre medlemmer spurt om deres markedssituasjon og framtidsutsikter for bedriftens økonomi og sysselsetting, i Næringslivets økonomibarometer. Svarene fra medlemmene er avgjørende for å få oppdatert innsikt i den økonomiske situasjonen hos våre medlemmer, og deres forventninger om tiden framover. Oppdatert innsikt er særlig viktig i en økonomisk situasjon preget av stor usikkerhet og store endringer, fordi alternative datakilder, som regnskapsdata, gjelder for hele året og blir tilgjengelig først godt ut i påfølgende år. 

Bedrifter har ofte godt begrunnede forventninger til fremtiden basert på deres ordrebøker, markedsundersøkelser, og strategiske planlegging. Denne informasjonen kan gi indikatorer på fremtidig økonomisk aktivitet, som er viktig for vårt politiske arbeid. I tillegg er oversikten viktig for at medlemmene skal få mer overordnet innsikt i eget marked. Informasjon om planlagte investeringer og ansettelser kan også gi innsikt i bedriftenes tillit til økonomien og deres forventninger til markedet. Dette kan tjene som en indikator for den økonomiske utviklingen framover. 

Svarene fra våre medlemmer bidrar derfor til å male et mer fullstendig bilde av den økonomiske situasjonen i landet samlet, og for Abelias medlemmer. 

Merk at få respondenter blant Abelias medlemmer gjør at andelene kan svinge relativt mye fra kvartal til kvartal. Dette gjelder særlig for beskrivelsene av rådgivernæringens svar.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!