To statsråder til Norges 50 fremste tech-kvinner

Publisert

To damer med en grafisk bakgrunn.

Karianne Tung og Emilie Enger Mehl kommer til kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner.

Både justisminister Emilie Enger Mehl og digitaliseringsminister Karianne Tung blir å finne på kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner.

Abelia og ODA-nettverk har stått for den årlige kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner siden 2017, og er i år klar for å lansere den åttende listen siden oppstart.

– Det er gledelig at det som er to travle statsråder setter av tid til å delta i det vi avslører listen den 8. mars. I Norge trenger vi dyktige teknologer, blant dem må vi også ha kvinner. Vi trenger nemlig et mangfold som gjenspeiles i løsningene som blir lagd, sier juryleder og administrerende direktør i Abelia Øystein Søreide.

Justisministeren om kunstig intelligens

Da influenceren Linnea Løtvedt ble utsatt for spredning av AI-genererte nakenbilder, intervjuet VG justisminister Enger Mehl om såkalte «deepfakes» og hvordan de skulle greie å opprettholde folks rettsikkerhet når teknologien er så avansert at den ikke legger igjen spor:

«Politiet står overfor veldig mange ulike teknologier som er krevende å jobbe med, for eksempel kryptologi – og de har høy kompetanse for det. Vi har sett i en del veldig alvorlige straffesaker hvor politiet er dyktige på å hente frem spor.»

Mot slutten av intervjuet kommer hun også inn på at det er mye bra med AI, men at en også må ta utfordringene på alvor.

Digitaliseringsminister med stø kurs

Vi har sett alt annet enn en tung start fra statsråden siden hun ble utnevnt i det ferske digitalisering- og forvaltningsdepartementet. Hun har snakket kvalifisert og engasjert om digitalisering, forvaltning og kunstig intelligens både på Stortinget og på viktige konferansescener over hele landet.

For litt over en måned siden la også næringsminister Jan Christian Vestre, sammen med Tung, frem planer for et nytt veikart for teknologinæringen. Abelias egen vekstplan står sentralt i arbeidet.

– Viser at de har mangfold og teknologi på sin agenda

– Rollemodeller, noen man kan kjenne seg igjen i og se opp til, er ekstremt viktig for at jenter og kvinner skal velge teknologi og søke seg til lederposisjoner. "Empowering rolemodels" er ett av ODA-Nettverk sine satsningsområder. Vi fremmer rollemodeller gjennom kåringen av Norges 50 fremste kvinner i tech, gjennom Girl Tech fest som er en dag med fokus på å ha det gøy med teknologi for jenter i femteklasse, ved mentorordning og ‘executive shadowing’, ved samarbeid med Ada_ ved NTNU og ved å få kvinnelige teknologer og ledere på scenen når vi arrangerer nettverkstreff og inspirasjonsdag, sier leder av ODA-Nettverk og jurymedlem, Kine Dahl.

– Ved å øke mangfoldet og kvinneandelen i teknologi, bidrar vi til å skape bedre løsninger for både næringsliv og samfunn. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, er viktige rollemodeller som leder tunge, politiske verv. Deres deltakelse på dette arrangementet viser at de faktisk har mangfold og teknologi på sin agenda, og at de er synlige sponsorer for å fremme mangfold og kvinnelige rollemodeller i teknologi, forteller Dahl.

Følg sendingen på stream

Selv om det er begrenset kapasitet med fysiske plasser, kan du følge sendingen via stream. Meld deg på HER, så sender vi deg en varsling på dagen med lenke til sendingen.

Har du spørsmål om kåringen? Kontakt oss gjerne:

Bilde av Marilena Stenset