Google bygger datasenter i Skien

Publisert

To damer med bygningshjelm og en mann står utendørs med en "Google-G" i bakgrunnen.

F.v.: Norgessjef i Google Tine Austevoll Jensen Fornell, digitaliseringsminister Karianne Tung og administrerende direktør i Abelia Øystein Søreide. Foto: Abelia

Hele 6,8 milliarder kroner investeres fra selskapet i det nye senteret som vil stå for arbeidsplasser og verdiskaping som er nødvendig for digitaliseringen av Norge.

Abelia, som har vært en samarbeidspartner med Google og Skien kommune, var på plass under markeringen.

– Avgjørende infrastruktur

– Vi i Abelia jobber for et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn. Skal vi lykkes med digitaliseringen av Norge og skape nye grønne arbeidsplasser er datasentre helt avgjørende infrastruktur, forteller administrerende direktør i Abelia Øystein Søreide.

– Veldig få tenker over hvor viktige datasentre er for samfunnet. I løpet av en dag er de fleste av oss innom 40 ulike datasentre, uten at vi tenker over det.

 

Samfunnskritiske tjenester

Søreide viser også til rapporten som InFuture leverte på oppdrag fra Abelia og Skien kommune med flere.

– Om datasentrene faller ut, er det mer enn kryptomining og kattevideoer vi går glipp av. Viktige deler av hverdagen lammes fullstendig. Rapporten illustrerer hvordan digitaliseringen gjør oss både mer robuste og mer sårbare, samtidig, forteller han.

Rapporten viser også at nødnett, trafikklys og andre sentrale tjenester vi er avhengige av trenger datasentre. Hvis datasentrene blir slått av vil det koste Norge 1,3 milliarder kroner.

Les også: Blåmandag i Skien kommune

Norgessjef i Google Tine Austevoll Jensen Fornell og digitaliseringsminister Karianne Tung. Foto: Abelia

– Et stolt øyeblikk

Digitaliseringsminister Karianne Tung satte spaden i jorda sammen Tine Austevoll Jensen, norgessjef for Google. Til tross for at spaden var lagd av Lego og var lite funksjonell, markerte dette starten på et viktig eventyr for ikke bare Skien og Telemark, men også Norge.

– Et datasenter er der internettet bor. I takt med at flere mennesker tar i bruk flere digitale verktøy, øker også behovet for en sikker og bærekraftig infrastruktur for å levere tjenestene vi trenger, slik som tilgang til e-posten din, eller søk etter informasjon. Starten på byggingen av et nytt anlegg i Skien i dag er et stolt øyeblikk for oss. Norge har vært et hjem for Google i mange år, og vi ser frem til mange flere, sier Austevoll Jensen.