Blåmandag i Skien kommune

Publisert

Skien kommune sitt kommunevåpen med en rapport i bakgrunnen.

Heldigvis er scenarioet fiktivt, men problemstillingene er reelle uten internett.

Trafikklys som blinker gult i morgenrushet. Nettproblemer på rådhuset og lammede etater. Ingen kjørelister klare til hjemmehjelpen. Elever som møter svarte skjermer på eksamen. Trygghetsalarmen til bestemor virker ikke.

Dette er bare starten på kaosdøgnet i Skien. På akuttmottaket på Sykehuset Telemark gir det medisinsk-tekniske utstyret bare feilmeldinger. Legene må notere alt som foregår for hånd. Senere viser det seg at også nødnettet er nede.  

Heldigvis er dette en fiktiv blåmandag.  

På oppdrag fra Abelia, Skien kommune og Norsk Datasenterindustriforening har InFuture utarbeidet rapporten "Et døgn uten internett" som ser på hvordan et uforutsett utfall av datasentre vil påvirke oss på individnivå og som fellesskap.  

Vårt moderne samfunn er nesten like avhengig av elektronisk kommunikasjon som vi er av strøm og vann. Datasentrene er hjertet i denne samfunnskritiske infrastrukturen. Å ha datasentre både nær oss – på norsk jord, drevet av fornybar kraft – og utenfor – i land vi samarbeider og samhandler med både kommersielt og sikkerhetspolitisk – er viktigere enn noensinne. For det blir ikke noe grønt skifte, grønn industribygging eller globale eksportsuksesser uten digital teknologi og tjenesteyting. 

Rapporten ser på scenarier for hvordan et utfall av datasentre vil påvirke en helt vanlig norsk familie, og hva vil det ha å si for samfunnet. Vi følger en fiktiv familie gjennom dagen, med far på jobb som industriarbeider, mor som sykepleier, datter som IT-konsulent, sønn som skoleelev og bestemor med trygghetsalarm. Mens industribedriften må ta ned produksjonen, henter sykehuset frem gamle papirløsninger. IT-konsulenten får knapt utført noe av sitt arbeid, og skoleeleven som skal på trening har ingen måte å nå foreldrene på. Pensjonisten på 89 blir også berørt når trygghetsalarmen mister tilkoblingen. 

Datasentre er helt avgjørende for vår bruk av digitale tjenester. Hver og en av oss er innom minst 40 datasentre om dagen uten at vi merker stort til det. Om datasentrene faller ut, er det mer enn kryptomining og kattevideoer vi går glipp av. Viktige deler av hverdagen lammes fullstendig. Konsekvensene blir større jo lenger tid nettet er borte, jo større geografisk område som er omfattet og jo flere tjenester som rammes. 

For en gjennomsnittlig norsk kommune som Skien kan et datasenterutfall koste titalls millioner kroner i døgnet. På fylkesnivå kan prislappen komme nærmere 100 millioner kroner, og for hele Norge vil kostnadene den negative effekten for samfunnet ved bortfall i et døgn på minst 1,3 milliarder kroner. Da er ikke tap av inntekt for bedrifter og industri, eller stopp i offentlig tjenesteproduksjon, tatt med. 

For den fiktive familien i Skien ble det et kaosdøgn. Men rapporten illustrerer hvordan digitaliseringen gjør oss både mer robuste og mer sårbare, samtidig. Debatten om hvordan vi skal bruke kraften vår kan ikke handle om å være for eller mot datasentre. Den må handle om hvordan datasentre og alt det andre vi ønsker å bruke strømmen vår på, skal sameksistere og forsterke hverandre.