Avkommersialiseringsutvalget: – Har kun dreid seg om å bekrefte en politisk ambisjon

Publisert

Stående mann.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør. Foto: Ilja C. Hendel

I dag leverte avkommersialiseringsutvalget sin sluttrapport til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. NHO mener utvalget har hatt et utelukkende politisk mandat, og leverer en faglig analyse som er ubalansert og lite objektiv. Utvalget kommer med kraftige motforestillinger mot private, bygget på svært mangelfulle faglige analyser.

NHOs representant i utvalget og næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, er misfornøyd med resultatet av utvalgets arbeid. Han mener utvalgsarbeidet har tatt som utgangspunkt at kommersiell drift er negativt for skattefinansierte velferdstjenester. 

– Dette premisset preger alle analyser, alle valg av problemstillinger og alle tekster vi har behandlet i utvalget. Da svikter også den faglige kvaliteten på rapporten, sier Widme. 

Han har markert uenigheten gjennom en omfattende særmerknad, som går imot utvalgets konklusjoner, forslag og lærdommer. Dissensen får også støtte av Ragnhild Finden, Private Barnehagers Landsforbunds (PBL) representant i utvalget. 

Les sluttrapporten her.

– Flertallet foreslår å oppheve ventelistegarantien i helsevesenet, for å unngå at helseforetakene kjøper kapasitet av private. Pasientene skal altså måtte lide, for at noen skal få ri faglige og ideologiske kjepphester, sier Widme.   

– Feilen ved utvalgets vurderinger er at de helt overser hvordan norske velferdstjenester er bygget opp som offentlige tjenester. Selv når private produserer på oppdrag for det offentlige. Norske myndigheter lar ikke markedet styre prisen på barnehager, eller kapasiteten i sykehusene. Vi lar ikke kvalitet styres av lønnsomhet i en bedrift eller en kommune i pengenød. Kvaliteten bestemmes av politiske rammer og forvaltningens styring, sier Widme. 

– Verken sykehuspasienter eller barnevernsbarn får tjenesten tildelt ut fra bedriftens lønnsomhetsvurdering, men av forvaltningen, og basert på rettigheter og individuelle behov. Flertallet advarer mot konsekvenser av en 'kommersialisering', som vi ikke ser noe til i Norge, legger han til. 

Velferdstjenestene trenger mer innovasjon og utvikling 

Norge har store utfordringer som utvalget ikke drøfter. For eksempel er det bemanningsproblemer i barnehage og helsetjenestene og vi trenger mer læring i skolen. Vi trenger kapasitet og kvalitetsutvikling i barnevernet.  

– Dagens organisering er ikke bærekraftig Vi trenger bedre organisering og ledelse, og smart bruk av ny teknologi for å spare arbeidskraft.  

– Det er da feil medisin å fjerne private aktører som vil bidra, sier Widme. 

NHO peker på at utfordringen nå ligger hos regjeringen og det rødgrønne flertallet. Vi ser allerede konsekvensene av utfasing av private aktører med rekordlange helsekøer, krise i barnevernet og stor uro i barnehagesektoren. Her har politikerne et stort ansvar. 

– Diskusjonen om avkommersialisering kan avsluttes med denne utredningen. Nå må vi i gang med å diskutere hvordan private, både bedrifter og ideelle organisasjoner, skal bidra til å styrke de offentlige tjenestene til beste for brukere og samfunnet, sier NHOs representant.

Se Nils-Ola Widme i gårsdagens Dagsnytt 18

– Diskusjonen må handle om utvikling. Hvordan kan private bidra til økt kvalitet? Hvordan kan vi bruke ny teknologi til å gjøre jobbene mer motiverende og mer effektive?

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt.

  • Marius Meltvedt
  • Kommunikasjonsdirektør