Statsbudsjettet 2024: Ikke gründer- og omstillingsvennlig nok

Publisert

Trine Ellingsen, daglig leder i FIN (Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge). Foto: © Ilja C. Hendel

– Det er en stykkevis og for svak satsing for å få opp det tempoet og det samarbeidet som er nødvendig for å lykkes med den grønne omstillingen av Norge, sier Trine Ellingsen, daglig leder i FIN.

Regjeringen har foreslått:

  • En svak økning til klyngeprogrammet med en totalbevilgning på 154,6 mill. kr.
  • En økning til Norsk katapult på til sammen 26 millioner kroner som blant annet innebærer en videreføring av satsingen på testfasiliteter i distriktene
  • En satsing på inkubasjonsprogrammet som er omtrent på stedet hvil uten bevilgning til den sårt etterspurte skaleringssatsingen
  • En økning på 70 millioner kroner til gründere og vekstselskaper under Innovasjon Norge
  • Nedleggelse av RFF – Regionale Forskningsfond
  • 150 millioner kroner til Investinors fond-i-fond og matchingmandat
  • Små justeringer, men videreføring av den såkalte "kompetanseskatten" – denne gangen på lønninger over 850 000 kr. 

– Det er positivt at regjeringen viderefører satsingen på testfasiliteter i distriktene under Norsk katapult, og at det nå ser ut til å kunne bli en utlysning i klyngeprogrammet neste år, sier Ellingsen.

– Savner satsinger som går i takt

I forrige uke kom budsjettlekkasjen om "Veikart for grønt industriløft". I dag la regjeringen fram resten av sitt forslag til statsbudsjettet for 2024, og med det en såkalt "gründerpakke". Pakken inneholder en økning på 70 millioner kroner til gründere og vekstselskaper under Innovasjon Norge i tillegg til 150 millioner kroner til Investinor lansert under Grønt Industriløft.

– Dette er ikke en gründerpakke. En slik pakke må inneholde et sett med tiltak som kommer oppstartsselskaper til gode gjennom eksempelvis skatter og avgifter. Regjeringen kunne startet med å reversere den økte arbeidsgiveravgiften, sier Ellingsen.

– Å utradere RFF er ikke veien å gå. De Regionale forskningsfondene er viktige for økt samspill mellom næringsliv, FoU-aktører og regionene og har truffet godt blant oppstartsselskapene, sier Ellingsen.

I tillegg må en slik pakke inneholde en helhetlig satsing på virkemidler og ordninger som styrker økosystemet for innovasjon og norsk innovasjonsinfrastruktur.

– Virkemidler som kommersialisering fra forskning og TTO, inkubatorer, testfasiliteter og klynger må sees i sammenheng og burde vært styrket for å få fram nytt og nyskapende næringsliv, avslutter Ellingsen.