Reisebrev fra Finnmark: storm og innovasjon

Publisert

Mann med arbeidsutstyr står ute i vinterlige omgivelser og holder oppe et overvåkningsprodukt.

En ansatt i Arva viser frem produktet "Observer". Foto: Avju

Felles for to av bedriftene Abelia besøkt i Alta denne uken er nyvinning og innovasjon. Produktene til Avju og Seacloud skal brukes utendørs og må derfor kunne tåle en storm. Det måtte reisefølget fra Abelia også.

Når man sitter trygt på kontoret på Majorstua og skal planlegge en tur til Finnmark kan det virke lurt å dra til to destinasjoner i Finnmark på samme reiserute. Derfor hadde vi tenkt oss først til Hammerfest for å ta båt videre til Alta. Vi hadde ikke kommet lengre enn til Tromsø før vi oppdaget at dette var umulig. Det gikk ingen båt den dagen. Bussen gikk heller ikke og fjellovergangen var stengt da biler ble kastet av veien. Da ble det nytt fly til Alta. Det var ruskete nok. Flyet til Hammerfest måtte returnere til Tromsø. Og i Alta sentrum trengte man nesten kart og kompass for å finne fram i den store hvite snøføyka. 

I Alta var NHO Arktis Merete Jørstad klar for å møte oss. Hun viste oss Alta mellom vindkastene og jammen fikk vi ikke en biltur gjennom snøstormen til ishotellet Sorrisniva også. Der betaler utenlandske turister en god pris for å overnatte med reinskinn i en kunstnerisk, vakkert dekorert igloo. 

Det ufødte næringsliv 

Tanken bak Finnmarksturen var å jakte på det ufødte næringsliv. Bedriftene vi møtte var blant landsdelens mest innovative og fremtidsrettede. De ikke bare skaper jobber, men de bidrar til å løse samfunnsutfordringer og satser internasjonalt. 

– Vi bygger ny teknologi. Vi er best på dette i verden, sier Jens-Harald Jenssen ubeskjedent. Seaclouds teknologi er tatt i bruk både i Norge og i Canada så langt. 

Oppfinnelsen som regulerer foringen av laksen i merdene, er ny teknologi. Enorme verdier står i merdene, da er god foring avgjørende. Oppfinnelsen kontrollerer oksygenmengden, temperaturen, strømforholdene og måler vindhastigheten i merden, for å nevne noe. Men aller viktigst så kontrollerer den at laksen får det foret den skal ha, ikke for mye og ikke for lite. 

Kompetansemangel 

Jenssen og Seacloud etterlyser større fokus på kompetanse i nord. NHOs kompetansebarometer viser at 3 av 4 bedrifter i NHO Arktis melder om et udekket kompetansebehov, mens 7 av 10 Abelia-bedrifter melder om det samme. Blant Abelia-bedriftene er det over 50 prosent som svarer at de har måttet skrinlegge eller utsette utvidelse pga mangel på kompetanse. 

Et eksempel er linja på den videregående skolen i Alta i informasjonsteknologi og mediedesign. Den ble flyttet og deretter nedlagt på grunn av lav søkning, mens da linjen lå i Alta var det oversøking, sier Jenssen. Han etterlyser også flere ikt-studieplasser. Seacloud trenger alt fra automasjonstekniker og programmerere, til ungdom med utdanning innen kybernetikk og robotikk. Inntil det blir utdannet flere, vurderer han å hente arbeidskraft fra utlandet. 

– At regjeringen nå har innført arbeidsgiveravgift i Finnmark på kompetansearbeidsplasser er galskap, legger Jenssen til. 

Bedriftens vekst var dessuten helt avhengig av virkemiddelapparatet og risikokapital. Det har de også til felles med Avju. 

Var lei av strømbrudd på hyttetur 

Avjus historie er minst like spennende som den til Seacloud. Avju betyr knivsegg. Deres oppfinnelse er teknologi som fjerner is og snø på kraftlinjene. Historien begynte i en påskeferie for noen år siden. Det snødde og snødde og strømmen var ustabil. De to brødrene Andreas og Magnus Haugen tenkte at noe må da kunne gjøres.  

– Vi satt oss ned og kokte sammen denne oppfinnelsen, i teorien. Jeg er kokk og økonom og broren min er økonom, vi har ingen ingeniørkompetanse. Derfor innså vi snart at kompetanse var det første vi måtte skaffe oss i arbeidet videre med dette, sier Andreas Haugen. 

Etter å ha snakket med Varangerkraft fikk de bekreftet problemet: Is og snø på linja som i verste fall kan føre til linjebrudd, det kan utgjøre 20 – 30 mill kroner bare på noen dager med storm. En ting er kostnadene på materiell, en annen ting er boten fra myndighetene når ikke strømleveransen er sikret. 

Haugen-brødrene fant tidlig ut av de ville satse internasjonalt. Slitasje på oppheng, på master og på kraftlinja er et problem andre steder enn i Norge. Bare i USA foregår det over 3000 strømbrudd årlig. Mange av disse forårsaker både store søksmål og ikke minst skogbranner. Da kan Avjus komponent forhindre både materielt og økonomisk tap. 

Haugen-brødrene har brukt seks- syv år på utvikling. De planlegger å lansere et av produktene neste år.  

– Det har vært litt av en reise, fra en gul post-it-lapp til i dag, sier Magnus.  

– Innovasjons- og utviklingsselskapet Orinor har vært der fra starten og holdt oss i handa og hjulpet oss med alt fra forretningsstrategi til søknader. De har stilt med kontorlokaler og hjelpen har vært uvurderlig, sier Magnus Haugen.